Volvo Cars firar
20 år med AWD

Alla, Branschnytt, Reportage | 26 januari, 2017 | Olle Holm |


Premiumbiltillverkaren Volvo Cars firar 20 år med mekanisk All-Wheel Drive (AWD) genom att sätta några av sina mest motorstarka bilar på prov på de frusna sjöarna runt Åre. Volvo Cars gör en testkörning under vinterförhållanden där man visar upp sina ledande mekaniska och nya elektriska All-Wheel Drive-lösningar på modellerna all-road, all-weather XC90, V90 Cross Country och V40 Cross Country.

– Volvo-bilar är välkända för det som vi på svenska kallar framkomlighet – möjligheten att kunna åka vart du vill – oavsett väderförhållandena. Det är en viktig del av vårt arv och en tydlig spegling av vilka vi är och var vi kommer ifrån. Med det senaste tillägget i form av elektrisk fyrhjulsdrift till våra flaggskeppsprodukter har vi ytterligare förfinat vår prestanda på detta viktiga område, säger Henrik Green, Senior Vice President, Forskning och Utveckling på Volvo Cars.

Utvecklingen av AWD-tekniken innebär att förbättrade köregenskaper, ökad stabilitet och traktion fortsätter att tillhandahålla en trygg, smidig och njutbar körupplevelse kombinerat med en sänkt bränsleförbrukning.

– Elektrifieringen kommer att göra AWD-tekniken ännu mer flexibel. Du kan se de första tecknen på detta i vår XC90 T8 Twin Engine, där vi har en elektrisk drivenhet på bakaxeln som driver bakhjulen. När vi går över till helt batteridrivna elbilar och andra drivlineapplikationer kommer vi att se ökade möjligheter att styra varje motor och hjul individuellt, baserat antingen på ytförhållandena eller den önskade körstilen, s¨äger Henrik Green.

I takt med att AWD-tekniken har utvecklats har vikten hos de mekaniska systemen sänkts samtidigt som effektiviteten har förbättrats. Sedan introduktionen av den effektiva “Active On Demand”-tekniken är alla fyra hjulen alltid inkopplade för att möjliggöra en direkt fördelning av vridmomentet till bakhjulen vid behov. Det faktiska vridmomentet som tillämpas styrs för att hela tiden leverera rätt egenskaper vad gäller väghållning, stabilitet och traktion. Volvo Cars nuvarande mekaniska AWD-system har en modulär konstruktion och används på alla Volvo-modeller.

– Vi förstår vad våra kunder behöver. Vi förstår att det finns ett behov av en flexibel AWD-lösning som snabbt och automatiskt anpassar sig efter verklighetens skiftande väderförhållanden. AWD är lika mycket en säkerhetsfunktion som det är ett fordonsdynamiksystem och vi är fast beslutna att leverera en säker, balanserad och njutbar körupplevelse som ger en känsla av total kontroll, säger Henrik Green.

All-Wheel-Drive-varianter står för mer än 50 procent av ordrarna på bilarna i den svenska biltillverkarens nya 90-serie. Sett till Volvo Cars hela modellprogram är siffran över 40 procent.

Volvos forskning inom och testning av AWD-system sträcker sig mer än 20 år tillbaka i tiden. Volvos första bil med AWD-teknik att serietillverkas var herrgårdsvagnen Volvo 850, som lanserades i maj 1996, utrustad med en 2,5-liters turboladdad I5T-motor som utvecklade 193 hk samt en femväxlad manuell växellåda.

Volvo V70, som till stora delar byggde på 850, kunde fås med AWD från 1997 och framåt. Samma år producerade Volvo sin första “Cross Country”-variant av V70XC, vilket påskyndade utvecklingen av en helt ny biltyp med robust design och hög prestanda, som nu är en välbekant syn både på vägarna och vid sidan av allfartsvägarna.

Volvo Cars introducerade sitt AWD-program precis när man startade arbetet med att utveckla första generationens XC90, bilmärkets prisbelönta inträde i SUV-segmentet, och premiärvisad på den internationella motormässan i Detroit 2002. Den första generationen av XC90 kunde fås med AWD-systemet Haldex Traction Generation 2 som tillval till 2,5-liters bensinmotorn med turbo. T6, en motor med en volym på 3,2 liter, var utrustad med AWD som standard.

nrisql4nvn7repwhykkh

Kommentarfunktionen är stängd

3abea206-0eca-4ed4-a6b0-8a06e2c4bfdc-468x282-468x282

Autogloben 2018 kommer
att få fler utställare

Det är mindre än ett år kvar till 2018-års viktigaste mötesplats för motorbranschens servicemarknad, Autogloben 31 januari-1 februari […]

Alla, Branschnytt | 30 mars, 2017 | Olle Holm |

unnamed-9

Miklagruppen förvärvar
Toyota-åf Burlin Motor

Miklagruppen (fd Bavaria Nordic) har förvärvat bilföretaget och Toyota-återförsäljaren Burlin Motor i norra Sverige. Företaget ökar därmed sin […]

Alla, Branschnytt | 30 mars, 2017 | Olle Holm |

Tata-Steel-Serica-reflection-800x400

Tata Steel tilldelas Volvo Cars
Quality Excellence Award

Tata Steel har tilldelats Volvo Cars Quality Excellence (VQE) Award. VQE prisar underleverantörer som uppnår ”exceptionell standard” inom tillverkning och […]

Alla, Branschnytt | 30 mars, 2017 | Olle Holm |

826.7215

Röd racer för verkstaden
som är fylld med verktyg

Den som köper sig en verkstadsvagn, vill ha ett praktiskt hjälpmedel för vardagen i verkstaden. Om den också […]

Alla, Branschnytt | 30 mars, 2017 | Olle Holm |

unnamed-6

Ung debutant ensam med
femte bilmärke i STCC

Nu är det klart: Nicklas Oscarsson kör STCC 2017. 18-åringen från Trångsund i Huddinge kommer till start i […]

Alla, Branschnytt | 30 mars, 2017 | Olle Holm |