23948sdkhjf

Frågor och svar om EU:s gruppundantag

EU-kommissionen har nu offentliggjort riktlinjer för tillämpningen av konkurrensreglerna inom bilbranschen. Det är vanliga frågor som ger intressenter vägledning om hur kommissionen tillämpar dessa regler, särskilt på marknaderna för reparations-och underhållstjänster och reservdelar.
-Dessa frågor är en praktisk guide som borde vara till stor hjälp för alla inom fordonsbranschen, säger Joaquín Almunia, kommissionens vice ordförande med ansvar för konkurrenspolitiken.
-De syftar till att klargöra viktiga frågor som rör konkurrensregler i bilbranschen, vilket påverkar biltillverkare, återförsäljare, reservdels- leverantörer, fristående reparatörer och i slutändan konsumenterna.
I maj 2010 antog kommissionen ett nytt gruppundantag.
Efter önskemål från intressenter och nationella konkurrens-myndigheter för ytterligare praktisk vägledning om tillämpningen av de nya reglerna har kommissionen nu publicerat en rad vanliga frågor.
Vanliga frågor är baserade på förfrågningar som mottagits under den inledande perioden av tillämpningen av de nya reglerna. De förklarar hur kommissionen närmar sig särskilda frågor om sex teman: (1) att uppfylla garantier, (2) service i samband med leasingavtal, (3) tillhandahållande av reservdelar, (4) användning och inköp av elektroniska diagnostikinstrument och verktyg , (5) tillgång till teknisk information, och (6) tillgång till auktoriserade reparatörers nätverk. Särskild uppmärksamhet ägnas åt motorfordon på eftermarknaderna, som tenderar att vara mindre konkurrenskraftiga än marknaderna för försäljning av nya bilar.
Alla frågor kan läsas på nedanstående länk:

http://ec.europa.eu/competition/sectors/motor_vehicles/legislation/mv_faq_sv.pdf
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062