23948sdkhjf

Sälj bilen och åk taxi istället tycker Svenska Taxiförbundet

Bilägare ägnar sig åt ett resursslöseri som inte bara drabbar miljön, utan också den egna plånboken. Tusentals kronor slängs i sjön varje månad i onödan. Det säger Claudio Skubla, kommunikationschef i Svenska Taxiförbundet.

Enligt konsumentverket kostar det mer än 79 000 kronor per år att äga och köra en egen bil (Volvo V70).

- Det är en ekonomisk börda som de flesta bilägare blundar för. Förmodligen för att det blir för hemskt att se resultatet, säger Claudio Skubla, kommunikationschef i Svenska Taxiförbundet.

För den som väljer bort den egna bilen finns det tusentals kronor att spara.

- Den som reser med SL, Västtrafik eller motsvarande får ca 6 000 kronor över varje månad som kan användas till annat. De sparade privatbilspengarna räcker med råge till att ta taxi till och från jobbet när det regnar, från stormarknaden när kassarna är många och tunga och till att hyra bil på semestern, säger Claudio Skubla.

Exemplet utgår ifrån boende i en storstadsregion där kollektivtrafiken är väl utbyggd, men pengarna borde kunna användas bättre även av bilägare som bor i andra delar av Sverige. Här har kommunerna ett ansvar att ta fram bättre alternativ för sina medborgare så att de kan förflytta sig utan att vara helt beroende av egen bil.

- En satsning på bättre service med anropsstyrd taxi och anropsstyrd taxi i linjetrafik skulle sannolikt leda till att många familjer, som idag äger flera bilar, kan klara sig med bara en enda bil, säger Claudio Skubla.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063