En av fem chefer får sina bästa idéer i bilen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen
I en studie gjord av Land Rover och Institute of Directors (chefsinstitut) tillfrågades över 900 globala chefer. 84 % av företagsledarna anser att deras miljö är en viktig förutsättning för kreativt tänkande. En av fem (18 %) chefer får sina bästa idéer i bilen. En av tio chefer tillbringar mer än 25 % av arbetsveckan i bilen. Bekväm sittplats, naturligt ljus och frånvaro av ljud är de mest avgörande faktorerna som främjar kreativt tänkande, enligt en studie.

I rapporten, som utförts av Land Rover med organisationspsykologen Sir Cary Cooper och Institute of Directors, tillfrågades över 900 globala vd:ar, direktörer och höga chefer i syfte att fastställa den optimala miljö som inspirerar kreativa idéer.

Man fann att 84 % av företagsledarna anser att deras miljö är en viktig förutsättning för kreativt tänkande. Utöver de tre viktigaste fysiska faktorerna angav de tillfrågade att frisk luft (23 %), en känsla av utrymme (18 %) och naturliga material (trä, läder osv.) (5 %) är mycket viktigt för en kreativ miljö, medan det att ha det bekvämt (64 %), ha tid att tänka (61 %) och inte känna sig stressad (41 %) ansågs vara nödvändiga psykologiska villkor för de bästa idéerna.

I linje med dessa resultat uppgavs hemmet vara den mest effektiva platsen för kreativitet (48 %) – undan stress och störningsmoment på kontoret – medan en av fem chefer (18 %) uppgav att de får sina bästa idéer i bilen.

För dem som arbetar i bilen är den vanligaste aktiviteten kreativt tänkande (40 %), eftersom de använder restiden för att koppla av och reflektera.

-Resultaten i denna studie pekar på att bilar erbjuder både de rätta psykologiska och fysiska villkoren för kreativitet, menar Sir Cary Cooper. Kreativa tankar kommer gärna när vi minst väntar oss det – när vi kopplar av eller inte tänker på ett problem. Experiment har visat att vi har lättare att släppa fram hjärnans kreativitet när dopamin frigörs i hjärnan genom vanemässiga eller instinktiva distraktioner, som exempelvis bilkörning.

Nästan en av tio tillfrågade chefer uppgav att de tillbringar mer än 25 % av sin arbetsvecka i bilen. När Land Rover utvecklade sina lyxiga Range Rover-modeller, som ofta körs eller används av högre chefer, ansträngde man sig för att optimera miljön för långa stunder av arbete och reflexion. Gerry McGovern, Land Rovers designchef, förklarar hur designgruppen skapat en miljö i Range Rover som är gynnsam för kreativt tänkande:

-Vi designade en interiör för Range Rovern som speglar våra kunders behov. Det innebär en ordning och visuell logik – en invändig arkitektur som främjar lugn och stillhet och som inger den där känslan av upphöjdhet som Range Rover är känd för; något som helt enkelt känns rätt. En känsla av att i midjehöjd omslutas av bilen – undan omvärldens stress och buller – kombineras med en koppling till världen utanför genom det enorma panoramataket som släpper in mesta möjliga naturliga ljus.

Land Rovers studie visar att den näst mest populära aktiviteten i bilen (39 %) är att gå igenom e-post, följt av brådskande arbetsuppgifter (34 %). ”Den enorma mängden e-post är den största orsaken till försämring av den brittiska arbetsstyrkans produktivitet”, uppger Cary. ”Chefer som lägger sin tid i bilen på att arbeta med e-post kanske skulle vinna på att i stället utnyttja tiden för reflektion och eftertanke.”

Under de 45 år som lagts på ständig utveckling av Range Rover har Land Rover lärt sig mycket om människorna som kör eller reser i deras lyxigaste modeller. Dr Paul Herriotts, Land Rovers teknikspecialist inom ergonomi, förklarar hur miljön byggs upp från grunden och runt kunden:

-Land Rover levererar bilar till en bred kundbas från över 170 länder. Att känna våra kunder utan och innan – deras form, storlek och egenskaper – är avgörande för att vi ska kunna bygga en bil som passar deras behov. Range Rover är höjden av lyx och design hos Land Rover och även den modell som är optimalt anpassningsbar. Den måste vara lika utomordentligt bekväm för en lång, ung manlig passagerare som för en kort, äldre kvinna. Vår ambition är att skapa en trygg miljö som kunderna kan anpassa för att skapa sin egen perfekta personliga miljö – för att arbeta, vila eller ha roligt.

När arbetslivet kräver allt längre arbetsdagar är det uppenbart att vi behöver anpassa oss efter olika arbetsmiljöer om vi ska kunna få ut det bästa både av oss själva och av andra. Sir Cary förklarar:

-Med tiden är det inte bara vår relation till arbete som förändrats utan även de platser och utrymmen där vi arbetar. Det handlar om allt från kontor som påminner om produktionslinjer till öppna kontorslandskap och fler caféer med trådlös teknik som befriar de anställda från kontorsbås och erbjuder ett mer flexibelt arbetssätt. Det är just det sistnämnda, mer flexibla arbetssätt, som hela tiden krävs för att de anställda lättare ska kunna integrera arbete och privatliv.

För Cary Cooper är den viktigaste insikten med studien att chefer, oavsett var de väljer att utföra sitt arbete, anser att det är mycket viktigt att deras omgivning främjar kreativt tänkande för att de verkligen ska kunna prestera på topp. Han förklarar:

-Resultaten av denna forskning visar tydligt att arbetsplatsens miljö är mycket viktig för kreativt tänkande, och vi vet att det finns en stark koppling mellan kreativitet och ökad produktivitet. Därför bör organisationer – och anställda – göra allt de kan för att tillhandahålla eller finna dessa kreativa miljöer att arbeta i.


Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Geely bygger nytt Innovationscenter i Göteborg

Bilen viktigaste transportmedlet för sommarsvensken

Arona - en modern och urban A0-SUV

Mindre registreringsskylten får nytt utseende

Autoliv, Volvo Cars och NVIDIA utvecklar nya system till självkörande bilar

Kinas Uber blir delägare i Nevs

SFVF om senaste mötet med Referensgruppen för självkörande fordon

Arkiv

Nya El-Leaf kommer med ProPilot

Kia toppar återigen J.D Powers kvalitetsindex

Återvunnen fordonsglykol lanseringsklar

Storföretag satsar på Motorbranschcollege

Thed Björk tog dubbla pallplatser i Portugal

Mercedes visar ”Generation EQ” i Almedalen

BMW-förare visar minst hänsyn i trafiken

ESF-rådet stödjer nationell lansering av Motorbranschcollege

Personalsituationen i branschen är mycket bekymmersam

Här är framtiden för självkörande bilar

Lasingoo-rapport visar på stor skillnad på servicekostnader

Polestar ska utveckla elektrifierat prestandamärke för Volvo Cars

Training Partner expanderar och bygger ut DRIVELAB

Kobra II redo för Mercedes-Benz verkstadsportal XENTRY

Halverad väntetid på ny Volvoverkstad i Halmstad

Opus förvärvar brittiska Autologic Diagnostics

Bilprospekt nu en del av Bilvision

Världspremiär för nya Volkswagen Polo

Hyundai väljer Vattenfall för elbils-laddboxar

Med nytt system blir AI-fordon ännu smartare

Nya besiktningsregler för gasfordon

Subaru störst i världen på 4-hjulsdrift

Två nya segrar för Kristoffersson

Stor brist på framtidens fordonsingenjörer

Lyfter juridikkunskaper hos verkstäder och kunder

Invigning av världens första Sustainable FordStore i Umeå

Internationella stöldligor kör med svenskskyltade bilar

Dags för Velodromloppet Historic GP

Opus Inspection kan snart finnas i Sindh, Pakistan

Se alla Företagens egna nyheter

Oljeplugg och verktyg till VAG-modeller med plast oljetråg

Avtäckningstäcke i hög kvalité!

LISTA: Stor skillnad i servicekostnader bland Sveriges mest sålda bilar 2016

Partikelfilter Volvo S80 2.4 TD

Partikelfilter Mercedes E220 CDI

Motorbåten, 2000 talets mest utvecklande utbildningsresa

Partikelfilter Peugeot 2008 1.4 Hdi

Ännu ett nytt stödlager

Partikelfilter Lexus IS220

Partikelfilter Jaguar XF 3.0

Saab 9-3 '08 Facelift Stötfångare, fram

Kia Motors Sweden AB och Total Sweden AB ingår i nytt lokalt avtal

Deldo är en integrerad leverantör till Eontyre

Galwin Bildelar, först med det nyaste inom belysning.

Ny transmissionsolja

Ny drivaxel till Volvo´s AWD

Ny drivaxel till Volvo´s AWD

Ny kilrem till Volvo

Ny drivknut till Audi´s prestandamodeller

Ny ABS-ring till Opel och Renault

Hög tid att boka in Autogloben 2018!

Nya drivaxlar till Toyota Avensis

Partikelfilter Peugeot 508 1.6 HDi

Skyltbelysning till Vivaro, Primastar & Traffic

Ny helsyntetisk 2-taktsolja

Sänd till en kollega

0.146