23948sdkhjf

Hur många vet att det krävs ”körkort” för fordonslyftar?

Att det krävs besiktning av fordonslyftar känner nog de flesta till ute på verkstäderna. Men hur många vet egentligen att det krävs ett ”körkort” för lyft för den som ska använda lyften.

-Det stämmer att det fordras en dokumenterad utbildning generellt för att använda lyftanordningar. Utöver det fordras även ett skriftligt tillstånd av arbetsgivaren där denne beskriver vilken/vilka lyftanordningar den anställde får använda. En vanlig missuppfattning är att man ska kunna manövrera lyften, det kan de flesta redan. Det handlar om att man ska känna till reglerna för användning samt ha praktiska kunskaper om användning, skötsel och tillsyn på sin/sina lyftar, säger sektionschef Tomas Kolkind på Dekra Industrial till Motor-Magasinet.

-Detta är naturligtvis oerhört viktig information som alla verkstäder måste ta till sig. Vi får ofta frågor om vad som gäller för att använda lyftar i verkstaden och det är kristallklart att man måste ha dokumenterad utbildning och även skriftligt tillstånd av arbetsgivaren för att få använda billyftar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

De krav som ställs på verkstaden, på arbetsgivaren och den anställde finns reglerade i Abetsmiljöverkets föreskrift för lyftanordningar (AFS2006-06).

Så här skriver Arbetsmiljöverket: Kunskaper

29 § En lyftanordning eller ett lyftredskap får användas endast av den som är väl förtrogen med arbetet och har teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning. Kunskaperna skall omfatta aktuella arbetsmiljöregler och i relevanta delar lyftanordningens och lyftredskapets

1. uppbyggnad,

2. drift, AFS 2006:6 14

3. manövrering,

4. egenskaper,

5. användningsområde,

6. begränsningar,

7. underhåll och

8. kontroll.

En arbetsgivare som låter en arbetstagare eller inhyrd arbetskraft använda lyftanordningar eller lyftredskap skall ha dokumentation över dennes praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Den arbetande som inte omfattas av första stycket men använder lyftanordningar eller lyftredskap på ett gemensamt arbetsställe skall ha motsvarande dokumentation tillgänglig på arbetsstället. Arbetstagare och inhyrd personal skall ha arbetsgivarens respektive inhyrarens skriftliga tillstånd att använda en maskindriven lyftanordning. Tillståndet skall upplysa om vilka typer av lyftanordningar, lyftredskap och arbetsuppgifter som omfattas.

Så långt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det har tillkommit för att eliminera risken för arbetsplatsolyckor.

En reflektion som infaller sig är hur det egentligen står till vid landets gör-det-själv verkstäder. Runt om i landet finns det verkstäder/lokaler för gör-det-självare och normalt finns där också lyftar, både enpelar-, tvåpelar- eller fyrpelarlyftar. Där kan vem som helst köra in för att meka med bilen och använda lyftar. Det är ju lyftar som kanske används av många olika under en dag, gör-det-självare som kanske inte vet hur lyftarmar ska placeras, som kör lite upp och ner i snabb växling osv. Något som sliter på lyftanordningarna. Det är bara att hoppas att där inte inträffar en olycka.

Det finns all anledning för verkstäder att se över sina rutiner så att allt är i sin ordning vid en eventuell inspektion. Och dessutom vill man väl ta väl hand om sina anställda.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078