SFVF tar fler initiativ för att rädda landsbygdens verkstäder

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) tar nu ett handfast grepp för att rädda de bilverkstäder som finns kvar på landsbygden. En nyligen gjord undersökning visade att på drygt 10 år har 1 600 bilverkstäder försvunnit i Sverige.

Nu hotas kvarvarande 3 600 verkstäder av ogenomtänkta EU-beslut som kan innebära att de utestängs från tillgång till bilens digitala innehåll i realtid.

-Detta kan vi naturligtvis inte acceptera. SFVF kommer därför att kontakta samtliga kvarvarande verkstäder. Vi kommer att informera dem om vilka regler som gäller idag, vilka regler som kan komma genom nya EU-beslut och framför allt hur verkstäderna ska agera för att kunna överleva i framtiden. Vi kommer också att lyssna på vilka problem verkstäderna har idag och hur man vill att framtiden ska te sig, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

-SFVF är den enda organisationen för fordonsverkstäder i Sverige som tydligt tagit ställning för en neutral telematikplattform som innebär en öppen tillgång till fordonsgenererande data och som huvudsakligen inte kontrolleras av fordonstillverkarna. Vi satsar på att hjälpa landets bilverkstäder med aktuella frågor och vi bryr oss om våra medlemmar, oavsett om det är en stor verkstad med många anställda eller en liten enmans- eller tvåmansverkstad. De ska känna att de har vårt stöd, säger Bo Ericsson.

-Alldeles för få fristående service-, skade- och däckverkstäder liksom glasmästerier som jobbar med bilglas verkar förstå allvaret i att de riskerar utestängas från tillgång till bilens digitala innehåll i realtid. En sådant tänkbart scenario kombinerat med styrningsfrekvensen från försäkringsbolagen kan leda till att ytterligare 1 600 verkstäder kommer försvinna på fem år säger Ericsson.

-Den miljöpåverkan som det här också kommer få är oroväckande eftersom bilägare tvingas åka allt längre för att få sin bil servad eller reparerad. Många andra som också är leverantörer till vår bransch kommer få känna av förändringens enligt Ericsson.

 -SFVF kommer göra vad de kan för att motverka den här utvecklingen men för att myndigheter och EU ska lyssna krävs det att SFVF företräder så många verkstäder som möjligt för att skapa tyngd. Verkstäder och andra som berörs i vår bransch måste välja nu. Att stå utanför och inte göra sin röst hörd är inget alternativ och vi kommer inte få någon andra chans säger Bo Ericsson avslutningsvis.

Nyligen höll SFVF tillsammans med Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) en politiker- och pressträff i värmländska Kil där man lyfte upp frågan om landsbygdens verkstäder. En träff som blev en framgång i lobbyarbetet för en öppen och neutral lösning för säker tillgång till fordonsgenererade data och för att vi ska kunna behålla landsbygdens verkstäder.

Frågan kräver ett tydligt regelverk från EU:s sida. I juni månad kommer dock EU-parlamentet att besluta kring lagar och regler rörande uppkopplade konsumentprodukter, som personbilar, och rätten till deras digitala innehåll. Hittills har det beredande EU-utskottet för den inre marknaden och konsumentfrågor, IMCO, ställt sig på konsumenternas sida som innebär att det är konsumenten, brukaren, som äger fordonets data och inte tillverkaren eller någon annan kommersiell aktör.

 

 

 

 

 

 Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Lasingoo lanserar smidigare bokning

Den digitala verkstadstjänsten Lasingoo har under våren genomfört omfattande förändringar för att förbättra sitt erbjudande för både konsument och verkstadsägare.

MINI Flagship Store till Danderyd

Trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom visade klassen

Fredrik Ekblom och Mattias Andersson toppade resultatlistan efter två intensiva testdagar för STCC på Ring Knutstorp.

Rätt datum för Instagramtävling om fyllekörning

NEVS och ICONIQ samarbetar kring fordonsutveckling

I ett gemensamt utvecklingsprogram kommer NEVS och ICONIQ Motors att utveckla bilmodeller under sina respektive varumärken. ICONIQs fordon kommer att tillverkas i NEVS samägda fordonsfabrik i Tianjin, Kina, medan NEVS fordon kommer att tillverkas både i Trollhättan och i Tianjin.

SFVF satsar på att införa Eurogarant

Kvaliteten på skaderepararationerna är för låg visar undersökningar. Därför inför Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) nu Eurogarant, den enda internationellt erkända standarden för skadeverkstäder.

Christer, Claes och Johan har öppnat BDS nya lager i Malmö

BDS har invigt sitt nya satellitlager i Malmö. En efterlängtad satsning som nu kommer att serva BDS-kunder i södra Sverige med ett stort sortiment delar.

Arkiv

MRF har valt ny förbundsordförande

Lennart Börjesson, 69-årig VW- och Scaniahandlare från Ängelholm, är ny förbundsordförande för bilhandels- och verkstadsorganisationen MRF. Han efterträder Tommy Andersson, Göteborg, som efter tio år undanbett omval.

Ford Mustang fortsätter locka köpare

Rekryteringssatsning ska attrahera 100 nya fordonsingenjörer

Mekonomen Group har initierat en rekryteringssatsning för att stötta sina verkstäder i att hitta rätt kompetens för att utöka sina verksamheter.

Över 1 000 stölder av bildelar första kvartalet

Antalet stölder av bildelar fortsätter att ligga högt. Under första kvartalet har det inträffat 1071 stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare (xenon). Skadekostnaderna för perioden uppgår till drygt 64 miljoner kronor.

Flera målvaktsbilar bärgades bort i Göteborg

Ny vd på GKN Driveline Köping AB

Gruvfordon finalist i Swedish Steel Prize 2017

​ Förbundsdirektör Thomas Jansson lämnar Svensk Bilsport

Thomas Jansson lämnar sin tjänst som förbundsdirektör på Svenska Bilsportförbundet.

Drömjobbet väntar! Koenigsegg nyanställer

Det går bra för Koenigsegg som nu ska nyanställa 40 personer.

Storsatsning på Malmö Dragway

Opus Inspection förvärvar europeiska RSLab

Honda MC Svenska AB nu hos KGK

KGK Holding AB har förvärvat Honda MC Svenska AB som erbjuder MC och ATV samt tillbehör.

Autoliv blir leverantör av aktiv säkerhet till Mercedes nya S-Klass

Autoliv levererar flera avancerade aktiva säkerhetsprodukter till Mercedes nya S-klass, som nyligen premiärvisades på motormässan i Shanghai.

Andra raka segern för Mattias Ekström i Rallycross-VM

Targa Florio Svezia - sportvagnsrally för hela familjen

Boka in lördagen den 20 maj i kalendern! Då är det återigen dags för Targa Florio Svezia, sportvagnsrallyt på Södertörn för hela familjen. I år med målgång vid Årsta Slott i Haninge.

Volvo Cars första elbil börjar säljas 2019

Volvo Cars bygger sin första fullt elektrifierade bil i Kina. Den nya modellen kommer att baseras på Volvos CMA-plattform för de mindre bilarna, och den blir tillgänglig att köpa under 2019 och exporteras ut i världen från Kina.

Dags för andra ronden i VM i rallycross

Till helgen körs den andra deltävlingen av VM-serien i rallycross när förarna tar sig till Montalegere i Portugal. Mattias Ekström är i topp efter första rundan.

Total Sweden AB och Olssons i Ellös signerar distributionsavtal

Ford toppar utvecklingen av självkörande bilar

Betala verkstadsbesöket med mobilen

Regeringen banar väg för självkörande fordon

Jättehärva med falsk motorolja avslöjad i Finland

SFVF tar fler initiativ för att rädda landsbygdens verkstäder

Unik ledarskapsutbildning för fordonsbranschen

Dieselförsäljningen steg under mars måna

Monroe lanserar nya OESpectrum stötdämpare

Fredrik Ekblom gör comeback i STCC

Nya drivaxlar till BMW M3 och Z4

Autolivs och Volvo Cars drar igång joint venture för självkörande bilar

Se alla Företagens egna nyheter

Ny kedjespray

Helt askfri miljöanpassad syntetisk tvåtaktsolja

Kamremssats till VAG 2,0 TDi-motorer

Ny glidrulle/gångjärn för skjutdörr

Ny drivaxel till Audi A4 och A5 TDi

Ny torkararm bak till Kia Ceéd

Ny drivknut till Mazda B-serie

Ny drivaxel till Opel Astra

Stödlager till Land Rover Freelander

Ny drivaxel till BMW M3 E36

Knutkors till Mercedes G-klass kardan

Total Sweden AB och Olssons i Ellös signerar distributionsavtal!

Ny olja till gamla Fordar

Ny drivaxel till Renault Megane

Drivknut till Jeep

Kamremssats till 2-liters FSI- och TFSI-motorer

Nya Volvoaxlar

Ny drivknut till Ford Transit

Kardan till Kia Sorento

Ny drivknut och stödlager

Hur gör man för att bilreparationer skall bli rätt utförda?

Ny drivaxel till Volvo

Drivknuten.se sponsrar motorsport med hjärta och engagemang!

Nya stödlager

Laga.se ställer ut på Elmia Custom Motor Show

Sänd till en kollega

0.144