23948sdkhjf

Flera målvaktsbilar bärgades bort i Göteborg

16 felparkerade bilar som ägs av så kallade målvakter, med stora skulder till samhället, bärgades bort av Göteborgs kommun och polisen från gator i de norra stadsdelarna.

- Den här gången riktade vi insatsen mot fyra stadsdelar i nordöstra Göteborg: Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten och Lövgärdet, säger Carina Abrahamsson, enhetschef Parkering Göteborg på trafikkontoret.

Kommunen med hjälp av inhyrda bärgare och polisen väljer att göra den här typen av insatser på natten eftersom de flesta av dessa så kallade målvaktsbilar då står stilla, ofta också felparkerade. De ägs av människor som har stora skulder till staten eller kommunen men bilarna används istället av andra människor. Dessa bilar skapar också irritation bland andra bilister och grannar i stadsdelarna som ser att bilmålvakterna inte gör ekonomiskt rätt för sig, bland annat genom att inte betala p-avgifter.

De 16 bilarna från nattens insats står nu uppställda hos kommunen. För att kunna få tillbaka sina bilar måste ägarna först betala sina skulder, vilket bilmålvakter mycket sällan gör. Istället kommer de bilar som blir kvar hos kommunen antingen att säljas eller skrotas, om de inte är värda tillräckligt mycket för att täcka myndigheternas kostnader för insatsen och hanteringen. Enligt polisen är många av målvaktsbilarna obesiktigade och ofta i mindre bra skick, så det är därför viktigt att få bort dem från trafiken.

Vid en liknande första insats natten till den 8 mars i år bärgades 31 bilar från en rad gator i Bergsjön.

- Och polisen på olika andra håll i Göteborg önskar att vi från kommunens sida ska vara med där också, för att få bort fler såna här bilar från gatorna i dom stadsdelarna. Så det planerar vi att göra, säger Carina Abrahamsson, enhetschef Parkering Göteborg på trafikkontoret.

För att myndigheterna ska få transportera bort bilar på det här sättet krävs två saker: att ägaren har skulder till staten eller kommunen på minst 5 000 kronor och att bilen är felparkerad på något sätt när den bärgas bort.

Det är ändringar i lagstiftningen sedan några år tillbaka som gör det möjligt för myndigheterna att ingripa mot målvaktsbilar på det här sättet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078