23948sdkhjf

Mekonomen Group Delårsrapport januari - mars 2017

Ökad försäljning i koncernen, negativ påverkan av Mekonomen Sweden

Pehr Oscarson, vd, kommenterar:

Årets första kvartal uppvisade en försäljningstillväxt för Mekonomen Group på 7 procent. Förbättringen i det första kvartalet hjälptes av valutaeffekter och fler vardagar. Tillväxten var positiv i MECA, Mekonomen Norway och Sørensen og Balchen medan Mekonomen Sweden rapporterade en minskad försäljning jämfört med första kvartalet föregående år. Rörelseresultatet ökade till 126 (121) MSEK i första kvartalet och kassaflödet från den löpande verksamheten steg till 37 (30) MSEK.

Försäljningen till anslutna verkstäder fortsatte visa en stark tillväxt och ökade 10 procent i första kvartalet. Även försäljningen av reservdelar under vårt eget varumärke ProMeister hade en god utveckling.

Vi har haft en lägre bruttomarginal i koncernen under kvartalet, påverkat av ökad andel försäljning till anslutna verkstäder och storkunder, samt ökad tillbehörsförsäljning.

En ökad försäljning av bilradior anpassade till den digitala lösningen DAB+ i Norge under första kvartalet påverkade vår tillbehörsförsäljning positivt, dock med negativ effekt på bruttomarginalen. Vi räknar med att DAB kommer påverka försäljning och marginal främst under 2017.

Utvecklingen i MECA var stabil i första kvartalet. Opus Equipment, som ingår i MECA och som hade en negativ trend under 2016, utvecklades i rätt riktning under kvartalet. Sørensen og Balchen uppvisade fortsatt en god tillväxt av tillbehörsförsäljning och god kostnadskontroll.

Inom Mekonomen Sweden slutfördes i kvartalet arbetet med att återinföra en mer decentraliserad säljorganisation. Försäljningen och lönsamhetsutvecklingen var dock fortsatt svag under kvartalet och vårt största fokus framåt är att återta marknadsandelar för att få tillbaka tillväxt och högre lönsamhet. Kostnads- och effektiviseringsprogrammet löper på enligt plan och bidrog positivt till lönsamheten i kvartalet.

Marknaden var stabil i första kvartalet även om vi märkte en viss tröghet i marknaden. Specifikt var försäljningen av köldprodukter lägre första kvartalet i år jämfört med samma period förra året, av väderskäl.

För helåret ser vi förutsättningar för en starkare totalmarknad då färsk statistik visar att användandet av bil under 2016 ökade för tredje året i rad i Sverige. Bilparken växer och nybilsförsäljningen har ökat stadigt de senaste åren. För Mekonomen Group är potentialen för en starkare marknad främst kopplad till en ökad bilpark för bilar tre år och äldre.

Projektet med vår nya digitala reservdelskatalog fortgår och vi planerar att lansera denna under året. Även arbetet att effektivisera vår centrallagerstruktur fortgår enligt plan och bygget av den helautomatiserade delen i centrallagret i Strängnäs är påbörjad.

Fokus under det senaste kvartalet har varit, och är fortsättningsvis, att driva lönsam försäljningstillväxt i alla våra koncernbolag. Högsta prioritet är att vända utvecklingen i Mekonomen Sweden, som nu baseras på att butikscheferna åter ges större möjligheter och ansvar att driva sin lokala affär. Fokus är också att stärka och breddaerbjudandet till våra anslutna verkstäder, vilket är den del av vår affär där vi ser störst framtida tillväxtpotential och där det är strategiskt viktigt att växa.

Pehr Oscarson, vd och koncernchef

Delårsrapport

1 januari - 31 mars 2017

  • Intäkterna ökade med 7 procent till 1 518 (1 424) MSEK. Justerat för valutaeffekter och räknat på jämförbart antal vardagar sjönk intäkterna med 3 procent. Försäljning i jämförbara enheter ökade med 5 procent. ● EBITA ökade till 155 (149) MSEK och EBITA-marginalen uppgick till 10 (10) procent. ● EBIT ökade till 126 (121) MSEK och EBIT-marginalen uppgick till 8 (9) procent. ● Bruttomarginalen uppgick till 53,6 (54,2) procent. ● Resultat per aktie, såväl före som efter utspädning, ökade till 2,33 (2,28) SEK. ● Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade till 37 (30) MSEK. ● Nettoskulden uppgick till 1 457 (1 624) MSEK vid periodens utgång, jämfört med 1 437 MSEK vid årsskiftet.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078