23948sdkhjf

De får Kamasa Tools Framtidsstipendium

Nu har vinnarna av Kamasa Tools Framtidstipendium utsetts. Stipendiet delas ut årligen till fyra svenska gymnasieskolors fordons- och transportprogram med inriktning på personbil. Skolorna får nu verktyg till ett värde av 100 000 kronor var.

 Årets stipendiater är gymnasieutbildningar i Bollnäs, Karlstad, Mariestad och Norrtälje. Arbetslösheten bland dagens unga är hög, samtidigt som behovet av kvalificerade personbilsmekaniker är stort. Trots detta har antalet sökande till fordons- och transportprogrammen minskat under senare år. För att dra sitt strå till stacken och hjälpa till att vända trenden instiftades 2016 Kamasa Tools Framtidsstipendium. Stipendiet delas ut årligen till fyra gymnasieskolor som erbjuder fordons- och transportutbildningar med inriktning på personbil. Syftet är att ge fler skolor tillgång till bra och uppdaterat kursmaterial och på sikt bidra till att höja utbildningens status. Stipendiet innebär att de utvalda skolorna var och en får välja verktyg ur hela Kamasa Tools sortiment till ett marknadsvärde av 100 000 kronor. Och i utbyte kräver Kamasa Tools – ingenting.

-Vi kräver ingen som helst motprestation av skolorna vilket är viktigt att förtydliga. Vi ser det som vårt sätt att bidra till en positiv utveckling för branschen, både på kort och lång sikt. Genom stipendiet ser vi till att eleverna är väl rustade för arbetslivet, vilket också gör utbildningen attraktivare. Givetvis är det också positivt för oss att eleverna får bekanta sig med våra verktyg redan under utbildningstiden, säger Ola Gustafsson affärsenhetschef på Kamasa Tools.

Strama inköpsbudgetar och knappa resurser gör det svårt för en del skolor att hänga med i den tekniska utvecklingen och förse eleverna med moderna verktyg av hög kvalitet. Att erbjuda bra utrustning är viktigt eftersom eleverna redan under utbildningen får möjlighet att prova på så många olika moment som möjligt, moment de sedan kan komma att möta på sina kommande arbetsplatser. Ett annat syfte med Framtidstipendiet, och kommunikationen kring detsamma, är att kasta ljus på det samhällsproblem som föranlett initiativet. Det är ett inlägg i debatten för att uppmärksamma de utmaningar som branschen står inför.

– Vi hoppas att Kamasa Tools Framtidsstipendium bidrar till att minska gapet mellan standardutbildningen och verkligheten ute på verkstäderna. I förlängningen kan det dessutom bidra till att öka intresset för yrket vilket gynnar branschen i stort, fortsätter Ola Gustafsson. Årets vinnare: Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, Vänergymnasiet i Mariestad, Nobelgymnasiet i Karlstad och Rodenskolans Yrkesgymnasium i Norrtälje.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078