23948sdkhjf

MIG-tekniken kan göra alla till bättre svetsare

Produktivitet är alltid ett fokusområde och svetsningsprocessen granskas ofta. Beroende på hur tillämpningarna ska användas kan svetsningsproduktiviteten ökas genom helt automatiserad svetsning eller robotsvetsning, halv-automatiserade processer eller genom att förbättra den manuella processen. Att anställa ännu skickligare svetsare kan vara kostnadseffektivt, men i de flesta fallen är det bättre att öka produktiviteten hos oerfarna svetsare och de med sämre kunskaper. Man måste komma ihåg att bättre och enhetlig svetsning av högre kvalitet främjar produktiviteten genom att behovet av efterarbete kan minskas eller till och med kan undvikas.

MIG-svetsning är mångsidig och har ett mycket brett användningsområde, inklusive allmän tillverkning, HVAC och fordonsreparationer, vilket gör det till ett viktigt fokusområde för företag som vill förbättra sin produktivitet. Tillverkare av svetsutrustning har utvecklat olika sätt att förbättra kvaliteten och enhetligheten för MIG-svetsning när det gäller oerfarna användare. I den här artikeln beskrivs den senaste tekniken för kortbågssvets från ESAB, kallad smartMIG eller sMIG.

För några år sedan utvecklade ESAB funktionen QSET för att göra konfigurationen av MIG-svetsar enklare och för att kunna bibehålla en stabil båge i många olika svetsningsförhållanden. Den nya smartMIG-tekniken är nästa steg i utvecklingen av QSET och gör konfigurationen ännu enklare samtidigt som man uppnår en stabilare båge som överträffar tidigare versioner av QSET. För närvarande finns sMIG-tekniken i de nya Rebel-svetsmaskinerna som kan användas på kolstål, rostfritt stål, krommolybdenstål eller aluminiumplåt med tjocklek på 1,0–12,7 mm och tråddiameter på 0,6–1,0 mm vilket ger 5–205 A vid MIG-svetsning med en intermittensfaktor på 25 % vid 230 V enfasström (vid användning av 120 V är maximiströmmen 130 A vid en intermittensfaktor på 25 %). Dessutom stödjer sMIG även MIG-båglödning. ESAB kommer att använda sMIG-tekniken för fler kortbågssvetsar i framtiden.

För att använda sMIG anger svetsaren helt enkelt plåtens tjocklek och tråddiameter på TFT-färgskärmen på 4,3 tum. Till skillnad från QSET och andra system behöver inte skyddsgasen anges. Det sista konfigurationssteget i svetsprocessen är att genomföra en snabb provsvetsning. Efter detta kan även en oerfaren svetsare åstadkomma enhetliga svetsar av hög kvalitet, och erfarna användare kan på ett enklare sätt hitta svetsens ”svaga länk” och skapa svetsar utan att de behöver koncentrera sig lika mycket som tidigare, vilket innebär att de kan hålla en högre produktivitet under längre tid utan stress.

All information om de avancerade styralgoritmerna för sMIG kan på grund av uppgifternas kommersiella känslighet inte publiceras. Det kan dock konstateras att sMIG-tekniken kontinuerligt övervakar svetsström och -spänning och gör de justeringar som krävs i svetsparametrarna för att de ska överensstämma med hur svetsarens teknik varierar, som exempelvis brännarvinkel och utstickslängd. Erfarna svetsare som har använt sMIG-tekniken berättar att de kan höra ljudet av bågens överlägsna stabilitet och se resultatet i den färdiga svetsen som kännetecknas av ett utmärkt svetssträngsutseende och små stänkmängder.

Vid behov kan de erfarna svetsarna använda det ”avancerade” läget som finns på den användarvänliga TFT-skärmen. De kan då finjustera värmetillförseln genom att ställa in spänningen och på så sätt justera strängprofilen. Induktansen kan också regleras för att förbättra bågstabiliteten och för att minska stänkmängden. I sMIG-teknikens ”avancerade” läge mäts svetsparametrarna samtidigt som små justeringar görs för att bibehålla en stabil båge, där användarens finjusteringar flyttar ”inställningspunkten” för en stabil båge med sMIG.

Vid utvecklingen av smartMIG-tekniken ville ingenjörerna på ESAB göra det så enkelt som möjligt för oerfarna användare att skapa svetsar av hög kvalitet, vilket innebar en förenkling av konfigurationen och att en stabil båge kunde bibehållas automatiskt under svetsningen. Dessutom bekräftade ingenjörerna att oerfarna användare med tiden också får mer erfarenhet och att samma svetsutrustning används av både erfarna och oerfarna användare. Detta innebär att det bara krävs ett litet antal parametrar för att koppla in sMIG (endast plåttjocklek och tråddiameter), och att erfarna användare har möjlighet att använda det ”avancerade” läget för att finjustera svetsen – samtidigt som man får alla fördelarna med sMIG som enkelt konfiguration och automatisk bågstabilisering.

Källa: ESAB

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094