23948sdkhjf

Nya besiktningsregler men ingen omedelbar påverkan

Nya besiktningsregler träder ikraft den 20 maj 2017. De nya bestämmelserna kommer att få stor påverkan på hur vi besiktar fordon i Sverige. Men än så länge betyder ikraftträdandet ingenting eftersom reglerna ska börja tillämpas först om ett år, den 20 maj 2018.

Förändringarna på besiktningsområdet har sitt ursprung i EU-gemensamma regler som alla medlemsländer ska införa. Men reglerna behöver inte börja tillämpas förrän den 20 maj 2018. En omständighet som kan skapa missförstånd om vad som gäller.

– Det är allmänt spridd kunskap bland många fordonsägare att förändringarna införs, men kanske inte att det först får någon egentlig påverkan om ett år. Flera detaljer kring förändringarna kvarstår att reda ut, bland annat om det kommer bli aktuellt med övergångsregler. Det innebär att vi i dagsläget inte kan säga exakt hur de nya reglerna kommer påverka ett visst fordon, säger Patrik Sveder, utredare på Transportstyrelsen.

De största förändringarna i korthet:

  • De fasta besiktningsperioderna, som baseras på sista siffran i registreringsnumret, slopas för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. I stället ska en besiktning göras senast 36, 24 eller 14 månader efter föregående besiktning. (36 månader avser nya bilar.)
  • Krav på kontrollbesiktning införs på A-traktorer (ombyggda bilar).
  • Bilar med ett fordonsår som är mer än 50 år gammalt undantas från kravet på kontrollbesiktning.
  • Motorcyklar med ett fordonsår som är mer än 40 år gammalt undantas från kravet på kontrollbesiktning.

Läs mer om alla förändringar på våra sidor om besiktning

Arbete pågår

På Transportstyrelsen pågår ett arbete med att skriva om befintligt regelverk, att anpassa vägtrafikregistret och att förbereda informationsinsatser till fordonsägare om de kommande förändringarna.

– I dagsläget återstår många detaljer att reda ut, bland annat hur övergången från det gamla till det nya ska lösas rent praktiskt. Så vårt besked till alla som undrar är att avvakta i nuläget. Vi kommer att gå ut med information i god tid när allt är klart. Dagens nuvarande besiktningsregler gäller tills vidare, säger Patrik Sveder.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125