23948sdkhjf

Klart för debatt och votering i EU-parlamentet

Det är nu klart att EU-parlamentet kommer att debattera rätten till konsumentprodukters, däribland bilar, digitala innehåll onsdag 14 juni. Debatten kommer att avslutas med en votering som förmodligen sker dagen därpå, 15 juni.

– Det är en riktig nagelbitare för hela branschen, bilhandlare, verkstäder, verkstadsutrustare, bildelsgrossister, leasingbolag och inte minst för bilägarna, konsumenterna, menar SFVF:s Bo Ericsson.

Under det senaste året har det bedrivits ett intensivt lobbyarbete från branschens sida i Sverige. Det har skett dels inom ramen för AFCAR-alliansen (SBF, M MRF, FVU, SFVF), dels i ett samarbete mellan SBF, Sveriges Bildelsgrossisters Förening, och SFVF.

– Vårt arbete har skett med utgångspunkten fri konkurrens på lika villkor och konsumenternas valfrihet. Då kan inte fordonstillverkarna och ledande underleverantörer ges sig själva exklusiv rätt till det digitala innehållet i uppkopplade och autonoma bilar, förklarar Bosse Ericsson.

Samtliga allierade i AFCAR vill ha en konkurrensneutral, digital plattform med allt digitalt innehåll i realtid öppen för behöriga reparatörer. De delar också inställningen med bilistorganisationerna om att det är bilägaren/brukaren som bestämmer över den fordonsgenererade datan. En bred majoritet av ledamöterna i EU-parlamentet utskott för den intre marknaden och konsumentskydd är av samma uppfattning enligt en utskottsomröstning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078