23948sdkhjf

Nya besiktningsregler för gasfordon

Transportstyrelsen inför krav på besiktning av gasbilar. Det har Energigas Sverige arbetat för länge. Det kommer att öka gasfordons säkerhet ytterligare. Transportstyrelsen nya besiktningsregler för gasfordon trädde ikraft den 20 maj 2017. Reglerna ska börja tillämpas skarpt om ett år, den 20 maj 2018. Då kommer båda tankar och ledningar att täthetskontrolleras och okulärbesiktigas.

De nya bestämmelserna kommer att få stor påverkan på hur vi besiktar gasbilar i Sverige och öka dessa fordons säkerhet ytterligare.

Om bränslesystemet är frilagt eller synligt kan det kontrolleras direkt hos fordonsbesiktningen. Om bränslesystemet är svårt att se, till exempel om det är täckt med skyddskåpor, får ackrediterade verkstäder demontera kåporna och utföra kontrollen. Då räcker det att ta med sig ett intyg om att kontrollen är utförd till fordonsbesiktningen.

-Det är med stor glädje som vi på Sveriges Fordonsverkstäders Förening ,SFVF, har fått vara med i arbetet att ta fram nya krav på gasfordonsbesiktktning, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

-SFVF lade ett förslag för länge sedan och det förslaget har antagits efter viss justering. Gasfordon är väldigt bra för miljön och trenden är att gasfordonsflottan ökar. Det är väldigt bra att gasfordonen kontrolleras mellan jämna mellanrum, Sverige är lite sent ute med kontroller. Andra länder såsom Italien som har 795 000 gasbilar "på gatan" har väsentligt tuffare kontrollkrav än vad vi har haft tidigare, nu minskar gapet väsentligt, säger Ericsson

- För våra medlemmar kommer det här få väldigt positiv effekt. I första hand tänker jag på alla risker som nu minimeras.  Dessutom skapar det här mycket jobb på verkstan och det är ju alltid välkommet. För de människor som kommer i kontakt med gasfordon exempelvis Räddningstjänster, polisen, bärgarna känns det bra att vi som branschförening har bidragit till en säkrare arbetsmiljö, avslutar Bo Ericsson.

Bild: Energigas Sverige

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158