23948sdkhjf

Mercedes visar ”Generation EQ” i Almedalen

Mercedes-Benz Generation EQ är en försmak på vad som kommer 2019. Nu kommer det enda exemplaret i världen till Almedalen. Mercedes-Benz konceptbil ”Generation EQ” visar hur företaget tänker sig att elbilar ska bli en stor del av framtiden. Konceptbilen som är en sportig SUV med coupédesign ger en smygtitt på hur nästa generations elbilar kommer att bli. Nu skickas den med specialtransport til Almedalen för att första gången visas utanför de stora bilsalongerna. Bilen är på plats måndag - torsdag under Almedalsveckan (3-6 juli).

– Vi har tagit den till Almedalen för att vi vill skapa en dialog kring hur det svenska samhället ska förändras med elektrifierade, uppkopplade och självkörande fordon, säger Fredrik Wahrolén, kommunikationschef på Mercedes-Benz Sverige.

”Generation EQ” ingår i ett helt elektriskt ekosystem som kommer att marknadsföras under namnet EQ. Här ingår allt från bilar och laddstationer till batterier för lagring av hushållsel.

- Nu vrider vi om strömbrytaren, sa Daimlers koncernchef Dr Dieter Zetsche vid värdspremiären i Paris i höstas. - Vi är klara att lansera en produktoffensiv med elbilar som kommer att täcka alla segment. Från kompaktbilar till lyxklassen.

”Generation EQ” har två elmotorer, på tillsammans ca 400 hk som driver på alla fyra hjulen. Batterierna från Daimlers eget bolag ACCUmotive lagrar ca 70kWh, vilket ger en räckvidd på ca 50 mil. Accelerationen 0-100 tar mindre än fem sekunder och bilen kan laddas både från vanligt vägguttag, snabbladdare och sladdlöst med induktion.

En produktionsklar bil beräknas finnas på marknaden redan 2019, och 2025 tror Daimler att 15-25 % av deras totala försäljningsvolym kommer att utgöras av eldrivna bilar. Företaget satsar just nu ca 100 miljarder kronor i utvecklingsarbete för elfordon och räknar med att ha tio elbilar i produktion fram till 2022.

– Fordonsindustrin står inför ett paradigmskifte av gigantiska mått, fortsätter Fredrik Wahrolén. – Det är viktigt att vår bransch är på plats och visar politiker och opinionsbildare vad som håller på att hända.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063