23948sdkhjf

Opus i hetluften i USA

Opus Group med dotterbolaget Opus Inspection är i fokus i USA. Dels har företaget stämts på 18,5 miljoner US-dollar efter en tidigare affärsuppgörelse, dels har man emitterat en företagsobligation i USA på 25 MUSD.

Pradeep Tripathi och ett av hans företag, Nexus Environmental, LLC, har startat en rättstvist gentemot Opus Group AB (publ) och Opus Inspection, Inc. (kollektivt "Opus") i United States District Court for the Southern District of New York. Tripathi är en tidigare ägare till Systech International, LLC, ett företag som Opus Group AB (publ) förvärvade 2008. Opus förnekar påståenden i klagomålet och planerar att bestrida dem.

Klagomålet hävdar att Opus har brutit mot sitt kontrakt från 2008 att utföra betalningar av tilläggsköpeskilling om minst 2,2 MUSD relaterat till förvärvet av Systech och Tripathi söker skadestånd på minst 15 MUSD.

Klagomålet hävdar också att Opus engagerade sig i konkurrensbegränsande beteende som påstås ha hindrat Nexus från att konkurrera på bilprovningsmarknaden i Kalifornien. Nexus har begärt skadestånd på 3,5 MUSD och har begärt upp till trefaldiga skadestånd enligt federala lagar och konkurrenslagstiftning i Kalifornien

Opus dotterbolag Opus Inspection, Inc. har utfärdat en Taxable Corporate Note (”Företagsobligation”) om 25 MUSD i USA. Intäkterna från transaktionen kommer att användas för refinansiering av befintlig skuld och för Opus fortsatta expansion.

Företagsobligationen om 25 MUSD har utfärdats av Opus Inspection och har en räntesats baserad på varierande beskattningsbar kortfristig ränta som är i linje med LIBOR 7 dagar. Företagsobligationen är garanterad genom en bankgaranti utfärdad av Swedbank AB (publ), New York filial med en löptid på tre år, vilken kan förlängas med ömsesidigt godkännande. S&P Global Ratings har utfärdat en långfristig och kortfristig rating på ”AA-/A1+” för företagsobligationen. Löptiden inom företagsobligationens ramverk är 15 år. Företagsobligationen kan, helt eller delvis, återbetalas i förtid av Opus utan kostnad.

-Opus är väldigt nöjd med att ha placerat sin första Taxable Corporate Note i USA. Detta långsiktiga finansieringsinstrument skapar hög finansiell flexibilitet för Opus med en attraktiv kostnadsstruktur som kommer att stödja vår tillväxtplan, säger Lothar Geilen, vd för Opus.

-Opus nuvarande finansiering är i SEK medan Opus interna finansiering till övervägande del är i USD, vilket skapar en valutaexponering för koncernen. Företagsobligationen som emitteras i USD kommer härmed att bidra till en minskad valutaexponering i USD för Opus, säger Linus Brandt, CFO och vice vd för Opus.

-Dessa obligationer placeras normalt på penningmarknaden i USA som är betydande i storlek med hög likviditet vilket skapar goda förutsättningar för återfinansiering”, säger Linus Brandt vidare.

Opus har idag 1,2 miljarder SEK i utestående företagsobligationer och kommer fortsätta att använda den svenska företagsobligationsmarknaden för framtida finansiering.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078