23948sdkhjf

Här rullar världens första Kia Stinger-polisbil

Den lanserades 2017 och är Kias första riktiga premiumsportvagn. Nu har den australiska polisen fått upp ögonen för toppversionen Stinger GT.

Polisen i Australien har de senaste åren stått inför ett delvis angenämt bekymmer; eftersom både GM-ägda bilmärket Holden och Ford förra året lade ned sin all sin biltillverkning i Australien så kan Australiens polismyndigheter inte längre köpa in nya generationer av sina favoritbilar Holden Commodore och Ford Falcon.

Så Australiens polis har tvingats ut på jakt och utprovande av presumtiva polisbilar bland världens övriga biltillverkare. Och de olika polismyndigheterna har fastnat för lite olika bilar, vilka alla dock har en gemensam nämnare – stora bilar med stora och effektstarka motorer.

Klicka på bilden intill för att se fler modeller som rullar som polisbilar i Australien!

I Australiens nordöstra delstat Queensland har polisen fastnat för Kias prestandasedan Stinger och i somras satte man de första 50 bilarna i trafik.

Versionen Queensland-polisen valde var förstås Stinger GT med Kias 3,3 liter stora och turbomatade V6-bensinare som ger 370 hästkrafter och ett vridmoment på 510 newtonmeter. Så småningom ska hela Queenslands polisbilsflotta om 200 bilar vara utbytt till nya Kia Stinger-bilar.

Queensland-polisen innebar också världspremiär för Kia Stinger som polisbil.

I flera andra australiska delstater har dock polismyndigheterna gjort delvis andra val av fordon. Flera, däribland New South Wales i väster, har valt BMW 5-serien och då det för australiska bilägare udda valet dieselmotor, det vill säga BMW 530 d. Övergånge till dieseldrivet innebär att man nästintill halverar bränsleförbrukningen jämfört med hos föregående polisbilar av märkena Holden och Ford vilka hade stora och törstiga bensin-V6:or under huven.

New South Wales-polisen har också valt ett antal Chrysler 300 SRT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078