23948sdkhjf

Accelerationsmätning i mobilen

| Medlemsnyhet | Företag Formac AB

Kommersiell chans eller leksak?

Smarta telefoner har förändrat vårt sätt att leva. Tryckkänsliga skärmar och inbyggda accelerometrar har i stort sett planat ut traditionella knappar, möss och tangentbord. Nya appar använder mer och mer känsliga sensorer på avancerade sätt. I den här artikeln vill vi titta på olika accelerationsmätningar via mobiltelefon och vilka fördelar de har för bilindustrin och verkstadsbranschen.

Modern acceleratorprogramvara kan användas för att bestämma bilens prestanda och därigenom att anpassa körbeteendet mer miljövänligt. Resultatet kan innebära en minskad bränsleförbrukning. Men inte bara miljöaspekten kan vara av stor betydelse. I en ekonomi som i allt högre grad definieras av insamlingen av data kan kundens nytta av en bilmodell också bestämmas mer exakt med accelerationsprogram. Är fordonet mer lämpligt för stadstrafik, eller ett sportigt alternativ på landsbygdsvägar och motorvägar? Differentierad information eller jämförelser kan användas som säljargument för kunden eller för kundpresentation efter t.ex. en tuning.

Vidare kunde med accelerations-apparna körningsbeteenden hos större grupper av fordonsanvändare mätas och kontrolleras, exempelvis för att detektera trängsel i tid och minimera trafikstörningar. Detta sparar samhället i slutändan både pengar och tid. Sist men inte minst, bör man inte glömma bort den roliga effekten att jämföra sin bil med andra biltyper och modeller - en intressant gimmick för bilentusiaster.

Ett exempel för det sist nämnda är appen Groundeater som är konstruerad för att registrera bilens högsta acceleration över den drivna hastigheten. Man kan mäta data i intervaller. Så man behöver inte köra från 0 till toppfart i en tur. Bättre resultat skriver över gamla i varje försök. Skickar man sina mätdata till Groundeaters webbserver groundeater.com kan man jämföra med andra användare. Även här visar appen en del kommersiellt användbara funktioner:

- jämför bilens prestanda med bilar över hela världen
- jämför bilen man vill köpa med andra bilar som är ett alternativ
- jämför bilen före och efter tuning

Tyvärr finns appen bara för iOs-användare. När det gäller iPhone/ iPod är accelometern en solid state-enhet i det fall som mäter acceleration i var och en av 3 dimensioner. Varhelst iPhone, iPod eller iPad är placerad och om den inte rör sig, kan den interna accelerometern mäta orienteringen i förhållande till marken. Om det är föremål för enheten till andra krafter, till exempel om man skakar, springa eller kör med bilen, kan sensorn detektera och mäta storleken och riktningen för de krafter som verkar på den.

Formac.se +


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Formac AB

Moränvägen 10
352 45 Växjö
Sverige
Formac AB

Sänd till en kollega

0.063