23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Bilar med VAG 1.4 bensinmotor: Upplever du oljud från vattenpumpen?

| Medlemsnyhet | Företag Triscan A/S

Det är inte ett helt okänt fenomen, att man i vissa fall på fordon med VAG 1.4 bensinmotorer kan uppleva oljud från vattenpumpen.

Bullret leder vanligtvis till tankar, att något måste vara fel och att vattenpumpen ska bytas ut. Men det är långt ifrån att det alltid är nödvändigt.

De fordon som omfattas av problemet är utrustade med en särskild vattenpump, som har två remskivor. Den inre remskivan, som endast driver kompressorn, kopplas till och från efter behov, medan den yttre remskivan roterar ständigt när motorn startas. Anslutningen av den inre remskivan sker genom aktivering av en elektromagnet, som sammankopplar de två remskivorna via en fjäderbelastad fläns monterad på den yttre remskivan. På den inre remskivan är flänsen till kontaktytan försedd med en kopplings-/friktionskrans.  

Bullret, som kan uppstå både vid vår vattenpump (Triscan ref. 860029062) och vid OE vattenpump, hörs ofta vid en viss hastighet. Är detta fallet och fungerar kylningen av motorn korrekt - och visar vattenpumpen inte några synliga tecken på läckage eller glapp - är det vår erfarenhet, att bullret kommer från vattenpumpens fjäderbelastade fläns.

Bullret orsakas av vibrationer som förökar sig i vattenpumpens yttre remskiva och orsakar, att den fjäderbelastade flänsen vibrerar vid vissa varv. Spalten mellan de två flänsarna är bara några tiondels millimeter, och därför kommer den vibrerande fjäderbelastade flänsens kontaktytan helt oavsiktlig att nudda den motsatt flänsen, vilket medför buller.

Det är vår erfarenhet, att källan till vibrationerna ofta är remdriften, till exempel en defekt spännrulle eller en krokig remdrift. Istället för att byta vattenpump, bör felsökningen riktas för att hitta vibrationernas källa.

Bullret uppstår från bilar med följande motortyp (11.2005 - 08.2015):

  • 1.4 FSI med motortyperna CAVB, BLG
  • 1.4 TSD med motortyperna CAVA, CNWB, CTHA, CAVF, CNUB, CTHF, CTJB, CAVD, CNWA, CTHD, CTKA, CAVC, CTHC, CTHB, BMY, BLG, BWK
  • 1.4 TFSI med motortyperna CAVG, CTHG, CTJA
  • 1.4 TSI RS med motortyperna CAVE, CTHE
  • 1.4 GTi med motortyperna CAVE, CTHE

inom varumärkena Audi, Seat, Skoda och VW. För mer information om bilmodell och specifika årgångar: ange 860029062 i Triscans TriWeb (Ref. List).

Medlemsnyhet

Företag
Triscan A/S

Engmarken 11
8220 Brabrand
Danmark
Triscan A/S

Sänd till en kollega

0.063