23948sdkhjf

Barn åker säkrare än vuxna i bilen

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Egentligen borde vi alla sitta som barn i bilen, det vore det säkraste även för oss vuxna. Men för vuxna finns det krockkuddar, bältessträckare och andra säkerhetsfunktioner som skyddar oss vid en krock.

Egentligen borde vi alla sitta som barn i bilen, det vore det säkraste även för oss vuxna. Men för vuxna finns det krockkuddar, bältessträckare och andra säkerhetsfunktioner som skyddar oss vid en krock. För barn blir påfrestningarna på den lilla kroppen kritiska, eftersom bilens inbyggda skydd inte är anpassade för dem. Rätt skydd i bilen är därför ett måste när det gäller ditt barns säkerhet i trafiken.

Olika skydd vid olika åldrar
För att bilbarnstolen ska ge optimalt skydd är det viktigt att den passar till barnets längd och vikt. Bilbarnstolar delas in i tre grupper: babyskydd, bilbarnstol (bakåtvänd eller framåtvänd), och bältesstol (framåtvänd) eller bilkudde. Babyskyddet är till för nyfödda upp till cirka 9 månader. När barnet kan stabilisera sin nacke och sitta utan stöd är det dags att byta till den större bilbarnstolen. Enligt lag ska bilbarnstolen vara bakåtvänd till barnet är minst 15 månader.

Från 15 månader kan barn sitta framåtvända
Äntligen får barnet sitta framåtvänt i bilen, precis som vi vuxna! Då kan barnet se ut ordentligt och följa med i trafiken och omgivningarna. Bilresan blir helt enkelt roligare. Den framåtvända bilbarnstolen kan enligt lag användas redan från 15 månaders ålder. Barnet kan sedan använda framåtvänd bältesstol till cirka 9-10 års ålder, och därefter bilkudde. Enligt lag ska barnet använda bältesstol eller bilkudde tills det är minst 135 cm långt, för att säkerhetsbältet ska sitta rätt på kroppen.

Många fördelar med bältesstol
Det både bilkudden och bältesstolen gör är att lyfta upp barnet i bilsätet så att säkerhetsbältet hamnar på rätt plats på kroppen. Hamnar höftbältet för högt upp på magen riskerar barnet att få inre skador vid en olycka. Barns höftben är inte stora nog att hålla bältet på rätt plats förrän i puberteten. Till skillnad från bilkudden har bältesstolen även inbyggt ryggstöd och stöd för huvudet. Båda alternativen är lika säkra, förutsatt att bältet sitter rätt. Varken bältesstol eller bilkudde behöver fästas i bilen, de hålls på plats med vanliga säkerhetsbältet när de används. Men det kan vara en god idé att fästa stolen med bältet när barnet inte åker med, så att inte stolen kan fara omkring i bilen om något skulle hända. Bältesstolen har också fördelen att sidorna liksom håller om barnet och skyddar från krafter i sidled. Det hjälper framför allt mindre barn att hålla rätt position, så att bältet alltid sitter där det ska. Bältesstolen är också bättre än bilkudden på att hålla bältet över axeln på rätt plats, och att ge stöd så att ett sovande barn sitter mera upprätt.

Låt stolen växa med barnet
En vanlig missuppfattning är att bilbarnstolen eller bältesstolen är urvuxen om barnet inte får plats med benen ordentligt. Risken är då att man byter till nästa skydd för tidigt. Ett tips för bättre benutrymme är att satsa på en bältesstol som går att justera efter barnets längd. Eftersom barn växer fort är det både praktiskt och ekonomiskt med en bältesstol som barnet kan växa med. En stol som har plats för mer benutrymme kan därför användas under längre tid, och gör därmed att barnet sitter säkert längre. Den justerbara stolen sparar dessutom plats i bilen när barnet är litet.

Kompromissa inte med kvaliteten
När du ska köpa bältesstol, var noga med att den är testad och godkänd enligt regelverken ECE R44 eller UN R129 (i-Size), så vet du att den lever upp till de svenska säkerhetskraven. Hos TecTake hittar du en rad olika bilbarnstolar och bältesstolar i hög kvalitet som alla är Europagodkända, E-märkta och noggrant utvalda med barnets säkerhet i fokus, för att du ska kunna göra ett bra och säkert köp. Deras bältesstolar har alla bekväm, vadderad stoppning och löstagbara tygöverdrag som går att tvätta, dessutom till riktigt bra priser. Tvekar du om vilken modell du ska välja är du alltid välkommen att ringa TecTakes trevliga kundtjänst. Här hittar du deras generösa sortiment av säkra bilbarnstolar och bältesstolar. Förutom trevliga priser får du alltid fri frakt inom Sverige när du handlar hos TecTake. Så det finns ingen anledning att tumma på säkerheten. Var rädda om era barn, låt dem åka säkert i bilen!

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.072