23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Mercedes-Benz vidareutvecklar sitt stipendium för gymnasieelever

Förra året delade Mercedes-Benz i Sverige ut sina allra första TechStars-stipendier till elever som tog studenten från gymnasiets fordonsprogram. Nu står det klart att stipendiet fortsätter och vidareutvecklas.

I år kommer det att delas ut i tre kategorier: personbilar, transportbilar och lastbilar. Tolv avgångselever i varje kategori får möjlighet att efter studenten åka till Stuttgart och där utbildas till första nivån av certifierad Mercedes-Benz tekniker.

Tyvärr är fordonstekniker ett bristyrke i dagens Sverige. Därför diskuterar motorbranschen olika metoder för att göra yrket mer attraktivt för unga människor. Mercedes-Benz Sverige valde i fjol att skapa ett unikt, eget stipendium som döptes till TechStar.

Resa till Tyskland
Genom stipendiet fick tio elever möjligheten att resa till företagets hemstad Stuttgart i Tyskland för en veckas utbildning till kvalificerad underhållstekniker (med svenska lärare). I år, 2019, utökas stipendiet till att även omfatta de som utbildar sig till transportbils- och lastbilstekniker. Med tolv stipendiater i varje kategori är det total 36 unga människor som får stipendiet.

– Att vara med på Techstar-resan är något av det roligaste jag gjort i mitt liv. Det säger Jennie Wikforss från Skåne som fick ett av de allra första TechStar-stipendierna. Att få stipendiet har gjort att jag blivit ännu mer motiverad i yrkesvalet och verkligen insett att framtiden i bilbranschen är riktigt spännande, med mycket ny teknik.

Elias Pettersson från Gotland är en annan av förra årets vinnare. Direkt efter stipendiet fick han jobb som tekniker på Mercedes-Benz auktoriserade serviceverkstad i Visby.

– Jag är imponerad av kvaliteten och tekniken och tycker framtiden ser spännande ut. Bilarna blir mer tekniska och det krävs mer kunskap som mekaniker. Man behöver vara mer tekniskt kunnig, datorkunnig och noggrann. Men också förstå kundens behov.

Höja yrkets status
– Den som går ut fordonsprogrammet idag är så gott som garanterad jobb, säger Helgi Gestson som är eftermarknadsdirektör på Mercedes-Benz Personbilar Sverige.

– Problemet är att det inte är tillräckligt många som söker programmet. Vi i branschen måste höja statusen både på utbildningarna och på de elever som gått dem. TechStar är ett sätt för oss att visa hur viktiga de nya unga teknikerna är för oss och för hela branschen.

Är du eller någon du känner nyfiken på TechStar 2019 - läs mer information här.

Källa: Mercedes-Benz Sverige AB

SUN Maskin & Service AB
Lovartsgatan 8
652 21 Karlstad
Karlstads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564744729

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047