23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hallå där, Carina Brithén

| Medlemsnyhet | Företag Formac AB

Carina Brithén, Grafiker på Formac, svarar på frågor om sin bakgrund, rollen på Formac, utmaningar, och hur det går till att ta fram tryckgrafik.

Berätta kort om din bakgrund och din roll på Formac
Min resa inom den grafiska branschen började för redan 27 år sedan. Min far var fotograf och scannerförare, som drev sitt egna bolag. På den tiden gick tekniken väldigt fort framåt, och det gällde att hänga med eller försvinna. Skiftet till datorer för att ta fram tryckgrafik skedde snabbt, och min far behövde någon som kunde lära sig ett helt nytt sätt att arbeta med tryckgrafik på.

Jag hade precis slutat gymnasiet, och visste inte ens vad en högupplöst eller lågupplöst bild var. Så det bar iväg till Stockholm för utbildning i användningen av datorer för tryckgrafik, för att sedan löpande bli upplärd av min far i den ”gamla skolan” så att säga. Med hans kompetens inom tryck, min växande förståelse för det tillsammans med min datorkunskap, klarade vi teknikskiftet, medan många andra företag föll bort.

Sedan dess har jag mer eller mindre bara fortsatt att arbeta och utveckla mig inom den grafiska branschen på olika sätt och för olika företag. För lite över två år sedan började jag på Formac som grafiker. I min roll på Formac hjälper jag våra kunder att på bästa sätt realisera sitt budskap grafiskt när vi trycker det åt dem.

Vad är det mest utmanande och utvecklande med ditt arbete?
Varje situation är unik, ibland är det väldigt specifikt vad kunden önskar och de levererar bra vektoriserad grafik tillsammans med tydliga instruktioner till oss. Då handlar det om att säkerställa att det går att trycka så som kunden önskar det, och att det blir bra.

Men det vanligaste scenariot är att kunden har en tanke, men man vet inte exakt hur man vill ha det, och man har kanske inte heller någon logga eller grafik i ett format som går att trycka med något vidare resultat. Det är just vid dessa tillfällen som det gäller att vara kreativ och jobba fram förslag, vektorisera grafik och identifiera typsnitt med mera. Där i ligger utmaningen och utvecklingen för mig personligen. Och detta arbete sker tillsammans med mig, kunden och säljaren på Formac.

Berätta lite hur det går till när du tar fram tryckgrafiken när det bara finns en idé hos kunden
Hur det går till är lite beroende på vad vi ska trycka på...

Läs hela artikeln +


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Formac AB

Moränvägen 10
352 45 Växjö
Sverige
Formac AB

Sänd till en kollega

0.077