23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fokus på verkstäder: Bli redo för besök från Arbetsmiljöverket

| Medlemsnyhet | Företag Nimalift

Efter sommarledigheten kan du med stor sannolikhet få besök av Arbetsmiljöverket. Inte nödvändigtvis för att något är fel utan som en del av en rad rutinbesök.

När Arbetsmiljöverket gör en så kallad inspektion har de ofta en fast lista som de gärna vill gå igenom. Låt oss ta dem en åt gången så att du är förberedd:

1. Värdering utav arbetsplatsen

Första punkten på listan handlar som regel om hur det är att arbeta hos dig generellt. Till detta kan de också fråga om dina medarbetare är korrekt utbildade för sina uppgifter. 

I förbindelse med detta ska det också vara styr på bruksanvisningar till kemikaliska produkter och maskiner samt den årliga besiktningen. Många av de relevanta maskinerna och verktygen gås igenom som en säkerhetskontroll. 

Till arbetsplatsvärderingen hör också den psykiska arbetsmiljön med ämnen som våld och trassel i konflikter med kunder samt mobbning bland medarbetare. De har särskilt fokus på utsatta medarbetare som exempelvis lärlingar men också generellt på perioder med stor arbetspress som exempelvis säsonger för däckbyten.

2. Arbetsställning och ergonomi

I arbetssituationen ska dina medarbetare också vara rädda om sig själva. Det kan vara i förbindelse med uppgifter vid arbetsbord, under lyftar eller i motorrum. Få kontrollerat att allt står rätt till. Kan lyften höjas tillräckligt och kan arbetsbordet ställas in?

Detsamma gäller era procedurer vid hantering av hjul vid service och reparation för att inte tala om förvaring av sommar- och vinterdäck. Är ni rädda om er själva och varandra? Eller finns hjälpmedel som kan göra er en stor tjänst i vardagen?

3. Kemi

Vi nämnde kemi kort i den första punkten men den har så hög prioritet hos Arbetsmiljöverket att den också förtjänar sin egen punkt här. Vid inspektionen görs en värdering på hälsoskadlig inverkan från diverse kemikaliska produkter, svetsning och ljud. Dessutom kontrolleras det hur ni använder er av nödvändigt skydd och ventilation. 

4. Ljud

Det är ett ämne som har fått mer och mer uppmärksamhet genom åren i flera branscher. Arbetsmiljöverket kontrollerar om ljudnivån är tillräckligt låg och om ni kommer ihåg hörselskydd när det är nödvändigt. Det kan exempelvis vara vid användning av luftverktyg. 

5. Olyckor

Sist men bestämt inte minst finns olyckor med på listan. Det görs en värdering på olycksrisk i samband med inspektionen. Förbered verkstaden på besök från Arbetsmiljöverket genom att alltid ha städade arbetsområden och säkra färdvägar. De kikar bland annat efter risken att falla ner i området under lyften och om det finns skyddsskärmar vid snabbt roterande verktyg.

Inte bara ett lyft pekfinger

Inspektioner ska tas på allvar – oavsett om den är anmäld eller inte. När du får ett inspektionsbesök kan det snabbt komma att handla om att undvika föreläggande eller böter. Men det finns mer i det. Säkerheten för dina medarbetare och minskad risk för avbrott i arbetet är viktiga faktorer i din dagliga drift. 

Därför kommer också Arbetsmiljöverket på besök för att vägleda. Med förbättrad arbetsmiljö kan du öka effektiviteten och säkra upp din drift. Vad skulle det kosta dig om din däckmaskin går sönder samtidigt som de första rapporterna om glashala vägar kommer in?

Gör det enkelt för dig

Nimalift står redo att hjälpa till om du behöver något för att bli helt redo för en inspektion från Arbetsmiljöverket. Det gäller både nu efter sommaren och framöver. 

På kontoret och verkstaden i Billund står den årliga och lagpliktiga besiktningen högt på listan över fokusområden:

- Många är inte helt införstådda med hur viktig den årliga besiktningen är. Vi vill göra en insats för att förmedla detta. Både för säkerhetens och ekonomins skull, berättar medinnehavaren Mads Brink.

Checklista: Redo för besök av Arbetsmiljöverket

  • Gör en skriftlig arbetsplatsvärdering med fokus på potentiella problem för den fysiska och psykiska arbetsmiljön.
  • Se till att alla maskiner har fått sin årliga kontroll.
  • Kontrollera att alla medarbetare har rätt utbildning och upplärning till sina arbetsuppgifter.
  • Få fram alla bruksanvisningar till maskiner och tekniska hjälpmedel.

 

Få fler bra tips på nimalift.se/blog.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Nimalift

Kløvermarken 117
7190 Billund
Danmark
Nimalift

Sänd till en kollega

0.078