23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

| Medlemsnyhet | Företag EcoOnline AB

Hanterar ni kemikalier så som lack, rengöringsmedel och lim på din arbetsplats? När riskbedömde ni era kemikalier senast? Öka din kunskap och få tips för att göra riskbedömningen enklare.

Riskbedömning av kemikalier

En riskbedömning är viktig dokumentation på hur verksamheten arbetar med hälsa, miljö och säkerhet. Kemikalier ska riskbedömas utifrån dess egenskaper och användning.

Krav på kartläggning av risker på arbetsplatsen finns i Arbetsmiljölagen. Enligt Arbetsmiljöverket definieras riskbedömningen som: “Sannolikheten för att ohälsa eller olycksfall ska uppstå och följderna av detta. Att en risk uppstår beror oftast på mänskliga och tekniska faktorer i kombination med hur saker och ting är organiserade.”

Vilka speciella krav finns på riskbedömning av kemikalier?

  • Alla arbetstagare har rätt att få information om de kemikalier som är farliga och vilka risker som är förknippade med användning och lagring av dessa.
  • Arbetsgivaren ansvarar för kartläggning och riskbedömning av kemikalier i verksamheten.
  • Arbetsgivaren ska vidta åtgärder med bakgrund av hälso- och säkerhetsrisker i samband med riskbedömningen.
  • Arbetsgivaren ska bland annat se till att hälsa och säkerhetsrisker som orsakas av farliga kemikalier ska elimineras eller reduceras till en acceptabel nivå.


Ladda ner guiden och lär dig mer om riskbedömning

Få svar på frågor som: 

  • Varför ska du riskbedöma dina kemikalier?
  • Vad behöver du vara extra uppmärksam på?

Ladda ner guiden "Detta bör du veta om riskbedömning" här

Enkel riskbedömning i 5 steg

Du kan också ladda ner en guide om hur du gör en riskbedömning. 

Riskidentifiering och bedömning är utgångspunkten för säker användning av kemikalier och det förebyggande arbetet av skador på arbetsplatsen. Riskbedömning uppfattas emellertid ofta som utmanande och tidskrävande.

Är du osäker på hur du gör en riskbedömning? Få hjälp med svar på frågor som många ställer sig: Vad ska kartläggningen ge svar på och vilka är relevanta informationskällor? Vad behöver jag ta hänsyn till och hur skyddar jag mina medarbetare på bästa sätt? Vi har sammanställt en guide steg för steg – guide för dig om riskbedömning för kemikalier.

Ladda ner "Enkel riskbedömning i 5 steg" här

Medlemsnyhet

Företag
EcoOnline AB

Drakegatan 7
412 50 Göteborg
Sverige
EcoOnline AB

Sänd till en kollega

0.062