23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så kan du förebygga olyckor på arbetet

| Medlemsnyhet | Företag EcoOnline AB

HMS står för hälsa, miljö och säkerhet. Det omfattar allt från samarbetsproblem, stress, sjukdom, föroreningsrisk till hantering av farliga maskiner och kemikalier. Ladda ner guiden som hjälper er i arbetet med att förebygga olyckor.

Guide om HMS

HMS är arbetsgivarens ansvar men alla anställda har både rättigheter och skyldigheter i samband med HMS-arbetet. Detta innebär regelbunden kartläggning, planering av åtgärder, uppföljning av att åtgärder genomförs och att önskade reslutat uppnås.

Lär dig mer om vad tillbud innebär och få tips på hur du och dina kollegor kan arbeta förebyggande. 

Ladda ner guiden här

Fler rapporterade tillbud ger färre olyckor

Varför är rapportering av tillbud så viktigt, och hur kan medarbetare bli bättre på det?
En medarbetare går längs hallen och kliver över en förlängningskabel på vägen. Han går runt ett hörn och krockar nästan med en annan medarbetare. För att undvika en krock kliver han åt sidan, spiller kaffe på golvet och slår oavsiktligt till en hyllenhet, där ett verktyg som ligger nära kanten på den översta hylla faller ned och slår i golvet.

Ingen blir skadad i denna hypotetiska situation. Men medarbetarna upplever flera tillbudssituationer och alla dessa hade kunnat leda till allvarliga skador.

Att identifiera och utreda tillbud är en viktig faktor för att hitta och kontrollera risker innan medarbetarna skadas. Den information som samlats in genom rapportering av tillbud utvärderas för att fastställa bakomliggande orsaker och strategier för riskreducering. Kunskaper som inhämtas på dessa sätt samlas in anonymt (du identifieras inte) så att alla medarbetare kan dra fördel av resultaten och ditt tillbud inte leder till att någon annan skadas! Rapportering av tillbud är mycket viktigt för att förhindra allvarliga olyckor som sker mindre ofta, men leder till större skada än tillbud.

Många säkerhetsaktiviteter är reaktiva, vilket innebär att de inträffar efter att en skadeincident har inträffat. Genom att rapportera tillbud kan du arbeta proaktivt med säkerhet.

Läs hela artikeln om tillbud här

Medlemsnyhet

Företag
EcoOnline AB

Drakegatan 7
412 50 Göteborg
Sverige
EcoOnline AB

Sänd till en kollega

0.062