23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fordons- och transport i topp när eleverna väljer gymnasium

| Medlemsnyhet | Företag Transportföretagen TF AB

Fordons- och transportprogrammet står sig fortsatt starkt enligt Skolverkets statistikrapport över antalet sökande till gymnasieskolan läsåret 2019/2020 samtidigt som antalet sökande till yrkesprogrammen går ner.

”Transportnäringen har ett stort rekryteringsbehov och goda jobbmöjligheter och därför är det mycket glädjande att antalet sökande till fordons- och transportprogrammet ökat, särskilt som intresset för yrkesprogrammen minskat”, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Sammanlagt har 6427 elever sökt fordons- och transportprogrammet för läsåret 2019/2020 enligt en färsk statistikrapport från Skolverket. Det innebär en uppgång jämfört med läsåret 2018/2019 då 6383 ansökningar kom in. Statistiken visar även att fordons- och transportprogrammet ligger tvåa i popularitet bland yrkesprogrammen. Statistiken visar även att antalet elever som sökt yrkesprogram minskat med 1,2 procent, vilket innebär att den ökning fordons- och transportprogrammet visar på står sig stark.

Kompetensförsörjning är en av transportnäringens största utmaningar, finns det inte personal att anställa stannar transporterna vilket får konsekvenser för hela samhället. En huvudfråga hos bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen är därför att få fler elever att söka fordons- och transportprogrammet.

”För att öka antalet elever, arbetar vi på flera nivåer. En grundförutsättning är att stärka utbildningarna eftersom kvalitet är en avgörande faktor, till exempel har vi startat ett collegekoncept (Motorbranschcollege) som certifierar och kvalitetsstämplar skolor. Vi för även en nära dialog med bransch, skola och politiker för ökad samverkan och för tillräckliga resurser och vi arbetar inte minst aktivt med att berätta om branschen genom skolbesök, genom vår nya kommunikationssatsningar med att nå högstadieungdomar och genom att aktivt nå ut i media”, säger Caj Luoma.

Samtidigt har antalet antagna elever till fordons- och transportprogrammet ökat med 183 elever jämfört med föregående läsår. Det innebär att 3323 elever antagits för läsåret 2019/2020 medan 3140 elever antogs 2018/2019.

”Det är viktigt att vi följer utvecklingen eftersom den ger en indikation på hur rekryteringsunderlaget kommer att se ut på kort sikt men även att vi följer utvecklingen ur ett långsiktigt perspektiv för att kunna kartlägga hur vi ska arbeta vidare med frågan”, avslutar Caj Luoma.

Här kan du ta del av Skolverkets statistikrapporter för gymnasieskolan.

För mer information kontakta Ebba Fredin, pressansvarig Transportföretagen, 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforategen.se


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Transportföretagen TF AB

Fack 1624
FE 965
751 75 Uppsala
Sverige
Transportföretagen TF AB

Sänd till en kollega

0.062