23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Det finns ett skriande behov av yrkeslärare

Transportföretagens Skolledarkonferens som ägde rum i Stockholm den 7 november, tog som huvudtema upp den skriande yrkeslärarbrist som förekommer runtom i hela landet.

Att inleda som första talare var därför Per Kringberg, undervisningsråd på Skolverket, som med hårda fakta och siffror berätta om behovet av fler yrkeslärare. 2018 fanns det 8000 verksamma yrkeslärare omräknat på 6700 heltidstjänster. Rekryteringsbehovet innebär att det kommer behöva examineras 1150 nya yrkeslärare fram till 2031. I år antogs 515 till utbildningen. 

Per Kringberg framhöll att det är jätteviktigt att berätta om karriärmöjligheten att bli yrkeslärare. I regel är det inte många som tänker på eller känner till den vägen att gå. Han berättade vidare om en undersökning som visar att regionala nätverk är av stor betydelse för skolan att vara relevanta och kunna rekrytera yrkeslärare. Vad som därför behövs är att systematiskt och proaktivt bygga långsiktiga nätverk mellan bransch och skola. Likaså är kompetensutveckling något som behöver prioriteras – särskilt inom transportsektorn eftersom teknikutvecklingen går i ett rasande tempo. 

Så behöver yrkeskunskapens egenvärde uppvärderas och inte jämföras och bli sekundär i förhållande akademiska tjänster eller utbildningar.

Paradoxen är ju att om det inte finns tillräckligt antal yrkeslärare kommer det så småningom bli en ännu större rekryteringsutmaning för företagen inom fem år. 

Dagen bjöd efter varje avslutat talarpass till rundabordssamtal på respektive fråga för att mera aktivt ta del av dagen och få med sig nya erfarenheter hem och inte minst för att knyta nya kontakter. 

För att bli en stark arbetsgivare som attraherar både egna och nya medarbetare, blir Employer Branding allt vanligare och viktigare – det handlar om att berätta om företaget, skolan, organisationen och de interna framgångar man har. Därför var Hanna Holmlund, HR Business Partner från Volkswagen Group Sverige inbjuden som talare för att plantera begreppet. 

Om hur viktigt det är med kunskapsbärare som yrkeslärare som för sin kompetens vidare, berättade Pontus Slättman från WorldSkills Sweden. Bra yrkeslärare fyller en ovärderlig roll i sammanhanget, dels med att få fler elever att söka yrkesutbildningar genom kvalitet och dels för att morgondagens frisörer, bagare, datatekniker och inte minst förare och mekaniker, faktiskt får en bra utbildning. 

Dagen gav även en teaser på vår rapport ”Kompetensförsörjning när transportsektorn digitaliseras 2.0”, om hur rekryteringsbehovet kommer se ut även på längre sikt och om hur jobben kommer att utvecklas och förändras och vad det ställer för krav på utbildningarna. Rapporten, som släpps i dagarna, uppmärksammades även av Sveriges Radios Ekoredaktion kom förbi för intervju till inslag om rapporten. 

Så avrundades dagen med Motorbranschcollege och Jonas Hehrne, projektledare, som berättade om var MBC befinner sig och hur tanken är att konceptet ska utvecklas vidare. Nära 20 skolor är nu certifierade, ett 50-tal står på kö men så handlar det nu även om att kvalitetskraven hos de certifierade skolorna upprätthålls. Det innebär att tre skolor nu står på tur att omcertifieras. Även yrkesläraren Bert Hansson från Ystads Gymnasium stod med på scenen för att berätta inifrån och ut perspektivet när det gäller en kompetensinventering som deras skola har genomfört. 

En lyckad dag tycker vi på Transportföretagen med hopp om att nya kontakter uppstått och att nya samverkansplattformar kan etableras.

Transportföretagen TF AB
Storgatan 19
Box 5384
102 49 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5564989373

Sänd till en kollega

0.047