23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Miljövänlig bilbransch i fokus

| Medlemsnyhet | Företag Formac AB

Flera av våra storsäljande produkter som t.ex. skylthållare och reklamlister tillverkas redan sedan mer än två år tillbaka av återvunnet material.

I maj informerade vi i artikeln Nu blir alla bilar i Sverige lite mer miljövänliga om Formacs insats mot en hållbar verksamhet och våra ambitioner att bidra till den framtida cirkulära ekonomin genom användande av återvunnen plast. I artikeln gav vi en blick in i framtiden.
 
”De kommande åren ska vi minska vårt klimatavtryck ytterligare, och kommer därför att ställa om en omfattande del av vår produkttillverkning till hållbara alternativ. I fokus står återvunnen plast, biomaterial eller andra klimatsmarta alternativ. Samtidigt kommer vi att arbeta med energieffektivisering under tillverkningsprocessen, och förbättra kommunikationen till våra kunder om hur de återvinner Formacs produkter.”

Omställningen har redan gett stor effekt då vi har minskat våra utsläpp med ca 300 ton CO2 per år.
Nu, efter ca sex månader tar vi nästa steg genom framtagandet av Formacs miljöpolicy och den ekologiska standarden Formac eco. Vår verksamhet ska präglas av ett förebyggande och återkommande miljöarbete, och ses som en ständigt pågående förbättringsprocess. Verksamheten ska vara en förebild i miljöarbetet, som ska bedrivas systematisk och strukturerat. Vårt miljöarbete ska dessutom vara ett gott exempel mot våra kunder och leverantörer.

Långsiktig hållbarhet
För Formac är hållbarhet en självklarhet som står högt upp på vår agenda. Vår miljöpolicy säkerställer att vi jobbar för långsiktiga produktlösningar som klarar våra krav på miljöhänsyn och mänskliga rättigheter. Det bästa för klimatet är att minska våra utsläpp och energianvändning. Vår produktutveckling letar efter framtidsorienterade lösningar och har alltid miljön och kundnyttan som jämställda beslutspunkter i fokus.

Vår övertygelse är att plast är ett utmärkt material med unika egenskaper som bidragit till att vårt moderna samhälle överhuvudtaget har kunnat utvecklas. Plast var och är ett framstående material som demokratiserade konsumtionen och skapade tillgång till välstånd för hela befolkningen. Problemet idag är inte materialet i sig utan det oförnuftiga användandet av plast samt slöseri med materialet i stället för att återanvända plastprodukter i en cirkulär ekonomi. Därför börjar återvinning för oss inte i plastcontainern utan redan i produktutvecklingen som bland annat har som uppgift att skapa produkter som är lätt att hantera och även lätt att återanvända genom både återvinningsinstruktioner och minskning av kompositmaterial.

Formacs miljöpolicy
Miljöpolicyn riktar sig till företagets medarbetare samt samarbetspartners och syftet är att beskriva företagets miljöarbete utifrån vilka områden i arbetet som är viktiga, exempelvis vem som har ansvar för vad, vilka mål som finns för företagets miljöarbete och vilken struktur vårt miljöarbete har.

Varje medarbetares respektive chef har ansvar att följa Formacs miljöpolicy inom sin avdelning eller arbetsområde. För att koordinera de olika insatserna finns en miljöansvarig (alternativt grupp) hos Formac som i sin tur innehar de nödvändiga kompetenser för att i avstämning med ledningsgruppen och styrelsen besluta, genomföra och kommunicera Formacs miljöarbete såväl internt som externt. Det finns ingen motsats i förhållandet mellan att göra affärer och att tänka hållbarhet!

Höga målsättningar
Våra målsättningar är höga och omfattar såväl vår egen arbetsmiljö som våra resvanor och leverantörer. I slutet av 2020 ska vi ha utvecklat och använda tydliga regler och rutiner som ska möjliggöra en dokumentation av miljöarbetet för att Formac och våra leverantörer ska kunna fatta hållbara beslut. Dessa rutiner är basen till utbytet av våra kärnprodukter mot miljövänliga alternativ utan att kompromissa med kvalitet eller ekonomi. Som företag inom plast- och reklamindustrin köper vi en stor del produkter och material till både återförsäljning och egen produktion från såväl svenska och internationella källor.

Vi fokuserar på produkter och leverantörer
Våra produkter genererar den största andelen av Formacs CO2-utsläpp. Därför har vi som företag ansvar att våra inköp hanteras på ett miljövänligt och humanitärt sätt. Målet är att byta ut konventionella råvaror hos våra leverantörer mot mer hållbara alternativ. Våra produkter består huvudsakligen av icke naturliga material. För att minska vår klimatpåverkan fokuserar vi på långsiktiga leverantörspartnerskap som innebär ett förenklande av vår leverantörskedja samt större möjligheter att diskutera miljökrav med våra leverantörer. Målet är att erbjuda färre engångsprodukter och istället satsar mer på återanvändbara alternativ.

Samtidig strävar vi efter en minskning av Formacs reseutsläpp som också är en betydande del av vår klimatpåverkan. Ett optimerat resande är samtidigt en lönsam investering i en effektivare användning av företages resurser. Vårt mål är att i framtiden uppnå ett klimatneutralt resande samt att sänka Formacs resekostnader. Vi eftersträvar klimatsmarta resor som är väl motiverade och är säkra och trygga ur arbetsmiljösynpunkt. Den grundläggande frågan är alltid – Är resan nödvändig? Alla resor skall ha ett klart definierat mål. Där virtuella möten är möjligt skall detta prioriteras framför fysiska.

Vi ska även underlätta för våra medarbetare att ta sig till och från sin arbetsplats på ett hållbart sätt. Som en del i detta arbete deltar vi i det kommunala projektet ”Växjö cyklar” som ger oss rätt förutsättningar att vara en cykelvänlig arbetsplats.

Är du nyfiken och vill veta mer om Formacs miljöarbete +


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Formac AB

Moränvägen 10
352 45 Växjö
Sverige
Formac AB

Sänd till en kollega

0.062