23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Värmetåligt lim – vad innebär det?

| Medlemsnyhet | Företag G A Lindberg ChemTech AB

Värmetåligt lim – vad innebär det? Hur höga temperaturer ett lim tål beror bland annat på vilken typ av kemi limmet baseras på. Vissa silikoner kan motstå nedbrytning över 350 ˚C.

Värmetåligt lim – vad innebär det?
Hur höga temperaturer ett lim tål beror bland annat på vilken typ av kemi limmet baseras på. Organiska typer så som epoxi, cyanoakrylat, akrylat, polyuretan, UV-lim och anaerober börjar brytas ner vid ca 250 – 300 grader medan silikoner kan motstå nedbrytning över 350 ˚C. Men det är skillnad på nedbrytningstemperatur och temperaturtålighet i en tillämpning. Det är speciellt viktigt i högtemperatur-applikationer där ett värmetåligt lim krävs.

Styrkan på en limfog minskar generellt ju högre temperaturen är, även vid lägre temperaturer än nedbrytningstemperaturen. Lägg sedan till att det kan uppstå så kallade synergi-effekter. Till exempel så kan det ju vara stor skillnad för en fog att utsättas för 100 graders värme samtidigt som den är dränkt i ett lösningsmedel.

Det talas ofta om två olika temperaturer: den temperatur som en limfog ska klara av under en längre tid och temperatur som limfogen klarar av intermittent (en kortare stund). Ibland kan det också vara viktigt att ett lim klarar temperaturcyklingar med mer eller mindre snabba växlingar.

Oftast anges den maximala temperaturen i det tekniska databladet för ett lim och syftar generellt på den temperatur vid vilken en specifik fog har en viss styrka. En limfog kan klara både högre men också lägre temperaturer än vad som står i databladet beroende på övriga förutsättningarna.

Att välja ett temperaturtåligt lim
För att välja ett lim till en detalj som ska tåla höga temperaturer i en högtemperatur-applikation kan det vara bra att förbereda genom att tänka igenom följande:

Ta reda på vilken temperatur limmet ska klara av och under hur lång tid. Kommer denna temperatur att vara i kombination med något annat som kan försvaga en fog; belastning, kemikalier?
Definiera andra viktiga egenskaper så som vilka material limmet behöver ha vidhäftning till, mekaniska egenskaper, färger, godkännanden/klassificeringar eller annat.
Bestäm hur limningsprocessen ska se ut. Ska den vara manuell, semi-manuell eller helt automatisk? Arbetsmiljö?

Vill du läsa hela blogginlägget, klicka här!
Fråga oss gärna om hjälp!


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
G A Lindberg ChemTech AB

Raseborgsgatan 9
164 06 Kista
Sverige
G A Lindberg ChemTech AB

Sänd till en kollega

0.08