23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

NLGI-klass för smörjfett – vad innebär det?

| Medlemsnyhet | Företag G A Lindberg ChemTech AB

NLGI-klass anges för att beskriva den relativa hårdheten av ett smörjfett. Mätmetoden är vanlig att använda inom smörjmedelsbranschen. Testet utförs enligt en speciell ASTM-standard och det finns nio olika NLGI-klasser som smörjfettet kan tilldelas.

NLGI-klass anges för att beskriva den relativa hårdheten av ett smörjfett. Mätmetoden har tagits fram av National Lubricating Grease Institute och är en standard som är vanlig att använda inom smörjmedelsbranschen. Testet utförs enligt en speciell ASTM-standard och det finns nio olika NLGI-klasser som smörjfettet kan tilldelas.

Vad betyder NLGI-klass för smörjmedel?
Ett smörjfetts tjocklek / hårdhet anges som konsistens (NLGI-klass). NLGI-klassen är egentligen ett värde för konsistensen av ett smörjfett.

Standard smörjfett har NLGI-värdet 2 (fast).
Lägre siffra innebär mjukare fett och högre siffra innebär hårdare fett.

Att välja ett smörjfett med lämplig NLGI-klass innebär att fettet stannar kvar där det ska under användning.

Smörjfett mellan NLGI-klass 000 och 0 har tillkommit i efterhand för att kunna anpassas till olika centralsystem. Därav den udda kombinationen av nollor.

Högre NLGI-klasser (4 till 6) är så kallade blockfetter och används inte längre.

Hur utförs testet?
ASTM D217 används som standard för att bestämma NLGI-klassen av ett smörjfett. Denna standard är uppdelad i två steg. Först placeras smörjfettet i en behållare och en kolv pressas ner i fettet 60 gånger vid 25 grader Celsius. När fettet sedan är bearbetas utförs själva mätningen genom att det placeras i en apparat med ytterligare en behållare och en konformad del med en viss vikt. När mätningen startas tillåts konen att sjunka ner i fettet under en specificerad tid varpå penetrationsdjupet mäts i tiondels millimeter. Det är detta som benämns ”Bearbetad penetration” ovan och som sedan delas in i olika NLGI-klasser.

Ju djupare konen penetrerar smörjfettet, desto mjukare definieras smörjfettet.

Kort om smörjfett
Smörjfett är ett komplement till smörjoljor för att få smörjmedel på plats på ett praktiskt sätt.

Smörjfett är en smörjolja som förtjockats med ett förtjockningsmedel för att oljan skall stanna kvar på plats. Ju mer förtjockare som tillsätts, desto styvare blir smörjfettet i konsistensen (högre NLGI-klass). Olika typer av förtjockare kan även ge olika egenskaper.

Förutom olja och förtjockningsmedel innehåller smörjfett även olika typer av additiv avsedda att förbättra olika egenskaper som t.ex. belastbarhet, friktionskoefficient, slitageskydd, korrosionsskydd m.m.

För information om vårt stora utbud av smörjmedel, läs mer här!


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
G A Lindberg ChemTech AB

Raseborgsgatan 9
164 06 Kista
Sverige
G A Lindberg ChemTech AB

Sänd till en kollega

0.08