23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Försäkringar för elbilar

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Oavsett vilken bil du kör är det viktigt att välja rätt försäkring, men elbilar kräver en särskild försäkring som även täcker batteri, laddare och andra komponenter som kan skadas och behöva repareras.

Att äga en elbil gör att driftkostnaderna är billigare, men inköpspriset och försäkringar gör att priset kan dra iväg ändå. Försäkringar för elbilar är ofta dyrare än en vanlig bilförsäkring. Det beror på att elbilar har högre inköpspris, har hög effekt och är dyrare att reparera jämfört med vanliga bilar. Går exempelvis batteripaketet sönder kan reparationskostnaderna skena iväg och det påverkar försäkringspriset.

Försäkringsbolag använder sig av statistik för att uppskatta reparationskostnaderna. Eftersom elbilar fortfarande är nya finns det inte tillräckligt med statistik och det leder till att försäkringsbolagen höjer premierna. Precis som med vanliga bilförsäkringar är det även din bostadsort, ålder, hur många år du har haft körkort och din körsträcka som påverkar premien.

Om du vill hitta en prisvärd elbilförsäkring kan du läsa följande tips:

Halvförsäkring räcker för nya bilar
För elbilar gäller samma sak som för nya bensin- eller dieseldrivna bilar. Är bilen ny vid inköp behöver du inte en helförsäkring eftersom tillverkaren täcker vagnskadegarantin de första åren. Tre år brukar garantin gälla och när perioden är över är det dags att täcka en helförsäkring.

Var noggrann med vad försäkringen täcker
En del försäkringsbolag täcker inte allt, så du måste vara noggrann och läsa igenom försäkringsvillkoren innan du tecknar ett avtal. Elektronik, batterier, kylsystem och annan avancerad utrustning måste täckas. Laddstolpar som finns i hemmet täcks i regel av hemförsäkringen, medan bilförsäkringen täcker allt som sitter fast i bilen. Laddkabeln täcks i vissa fall av bilförsäkringen.

Försäkringsbolag med erfarenhet
Något som är positivt är att elmotorn får färre fel än förbränningsmotorer som behöver mycket mer underhåll och service. Förbränningsmotorn har många rörliga delar och slits på ett helt annat sätt. Vissa försäkringsbolag förstår den här skillnaden och anpassar premien därefter. Att välja ett försäkringsbolag med erfarenhet från elbilar är därför en bra idé och ett tips är att vända dig till ett försäkringsbolag som arbetar i hela Norden och inte bara i Sverige. Gjensidige har till exempel erfarenhet från Norge där användningen av elbilar är mycket mer utbredd än här.

Välj rätt bilmärke
Flera bilmärken är dyrare att försäkra än andra eftersom det kostar mycket att reparera dem. Ett exempel är Tesla, vars bilar endast kan repareras på några få verkstäder. Flera elbilar har sina egna försäkringar och även här kan vi ta Tesla som exempel. InsureMyTesla-försäkringen ingår när man köper en ny Tesla och är med största sannolikhet det bästa valet för just det bilmärket. I Sverige är det Trygghansa som försäkrar med InsureMyTesla.

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062