23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fruktbar dialog för moderna utbildningar

| Medlemsnyhet | Företag Transportföretagen TF AB

Transportföretagen har varit delaktiga i Skolverkets arbete med att uppdatera kursplaner inom fordons- och transportprogrammet samt med att införa nya nationella yrkespaket inom vuxenutbildningen. 

Den nära dialogen, innebär nu bland annat att el-och hybridfordon 1 kommer bli en fördjupningskurs. 

Sedan 2017 har Skolverket och Transportföretagen, tillsammans med branschen och inom ramen för det nationella programrådet, diskuterat det framtida innehållet inom fordons-och transportprogrammets fordonstekniska utbildning. Det har resulterat i en ny läroplan, där personbilsdelen kommer att få El och Hybridfordon 1. Men inte för lastbils- och maskindelarna. Transportföretagens inspel har därför i dagarna resulterat i att kursen el-och hybridfordon 1 nu även kommer införas som en programfördjupningskurs inom yrkesutgången lastbil och maskinmekaniker, eftersom behovet av kunskap inom el- och hybridteknik kommer att öka. Från och med höstterminen 2020 tillämpas den nya läroplanen.

”Ska vi ha en stark, hållbar och modern transportbransch är det viktigt att utbildning och kompetens utvecklas och uppdateras med den nya tekniken. Elektrifieringen går snabbt framåt och utbildar vi inte fordonstekniska elever med det senaste, kan svenska företag riskera att bli omkörda”, säger Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig kompetensförsörjning och representant i Skolverkets nationella programråd..

Skolverket har även tillsammans med branschen kunnat enas om nationella riktlinjer för vuxenutbildningen. Det är viktigt att det finns tydliga riktlinjer inom vuxenutbildningen och att man kan söka sammanhållna utbildningar med hjälp av yrkespaket. På så vis kan kvaliteten på utbildningen höjas vilket i sin ökar intresset för utbildningen.

”Håller utbildningarna hög kvalitet innebär det i förlängningen att matchningen på arbetsmarknaden förbättras. Dessutom innebär kvalitet att intresset för branschens utbildningar ökar”, säger Tomas Tärnfors, branschutvecklare Transportföretagen och representant i Skolverkets nationella programråd.

Följande kurser föreslås ingå i de nationella yrkespaketen inom vuxenutbildningen:

De elever inom inriktningen lastbil och mobila maskiner som önskar läsa ett programfördjupningspaket mot yrkesutgången lastbilsmekaniker föreslås läsa kurserna:

·       lastbilar och mobila maskiner – förbränningsmotorer, 200 p,

·       lastbilar – kraftöverföring, 100 p,

·       lastbilar – chassi och bromsar, 200 p,

·       lastbilar – systemteknik och diagnos 1, 100 p, och

·       lastbilar – systemteknik och diagnos 2, 100 p

·       el- och hybridfordon 1, 100 p

De elever inom inriktningen lastbil och mobila maskiner som önskar läsa ett programfördjupningspaket mot yrkesutgången maskinmekaniker föreslås läsa kurserna:

·       lastbilar och mobila maskiner – förbränningsmotorer, 200 p,

·       mobila maskiner – kraftöverföring, 100 p,

·       mobila maskiner – hydraulsystem, 200 p,

·       mobila maskiner – systemteknik och diagnos 1, 100 p, och

·       mobila maskiner – systemteknik och diagnos 2, 100 p

·       el- och hybridfordon 1, 100 p


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Transportföretagen TF AB

Fack 1624
FE 965
751 75 Uppsala
Sverige
Transportföretagen TF AB

Sänd till en kollega

0.578