23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Transportföretagen vässar yrkesprovet

| Medlemsnyhet | Företag Transportföretagen TF AB

Mellan den 20 april och den 29 maj har 936 elever från 90 gymnasieskolor, inom fem olika yrkesgrenar genomfört Transportföretagens yrkesprov för att visa sin kompetens och skicklighet.

Vi säger Grattis till både skolor och elever för fina resultat!

Syftet med Transportföretagens yrkesprov är att höja och matcha kompetensen hos skola och elever med vad branschen efterfrågar.

Grenarna som eleverna har kunnat tävla i är: bilskadereparation, maskinteknik, lastbilsteknik, personbilsteknik och reservdelskunskap,

Yrkesprovet fick med kort varsel ställa om och har nu genomförts digitalt på grund av coronaläget. Dessutom har det uppdaterats så att det bättre svarar mot aktuella behov eftersom motorbranschen teknikutvecklas och förändras i snabb takt. Frågorna har sin bas i branschkraven men är också kopplade till läroplanen.

”Vi är glada att vi med kort varsel lyckades få till möjligheten att arrangera yrkesprovet trots att coronaläget kraftigt påverkat gymnasieskolorna. Yrkesprovet har dessutom uppdaterats eftersom motorbranschen är i ständig utveckling och förändring genom teknikskiftet”, säger Caj Luoma chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

Transportsektorns rekryteringsbehov är långsiktigt och omfattande runtom i hela landet. Därför är alla insatser som innebär höjd kvalitet i form av aktuella och attraktiva utbildningar viktiga. Transportföretagen anser att kvalitativa utbildningar dels attraherar fler elever och dels bidrar till att kompetensenoch därmed anställningsbarheten, förstärks.

”Yrkesprovskickar en tydlig signal till skolorna om vad företagen efterfrågar och de skapar även förutsättningar för att höja kvaliteten på utbildningarna. I förlängningen leder det till en bättre matchning på arbetsmarknaden”, avslutar Caj Luoma.

Om Transportföretagens yrkesprov:
Yrkesprovet omfattar avgångselever i gymnasieskolans fordonstekniska utbildning och övriga utbildare inom fordon. Eleverna får svara på 8 eller 11 moduler, beroende på inriktning. Varje modul består av 12 frågor med 3 olika svarsalternativ. Det är enbart fordonstekniska frågor. I år skrev 936 elever från 90 gymnasieskolor yrkesprovet. Genom att delta i yrkesprovet erhåller eleverna ett intyg som visar vilka moduler som eleven har klarat samt vilka moduler som yrkesprovet innehåller.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Transportföretagen TF AB

Fack 1624
FE 965
751 75 Uppsala
Sverige
Transportföretagen TF AB

Sänd till en kollega

0.062