23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Allt du behöver veta om budget!

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

I denna artikeln kan du läsa om att du behöver känna till när du ska göra en budget.

Att ha koll på sin ekonomi är viktigt och inte minst om man vill veta vad alla pengar går till varje månad. Men hur börjar man och vad är vad när det kommer till att göra en budget. Vi reder ut begreppen och ger dig några värdefulla tips på hur du ska göra om du vill komma igång med en budget redan idag. Det är i själva verket inte särskilt svårt när allt kommer omkring. 

Vad är en budget?
En budget är en översikt över alla olika saker som rör din ekonomi. Man kan göra en budget över matkontot eller en budget som visar hur mycket du har sparat ihop till semestern nästa år. Det beror helt på vilken typ av budget som du behöver och vad du ska använda den till när du väl har gjort den. Om du ska spara pengar till en ny bil kan du behöva en budget till det och gäller det något annat ska budget kanske se annorlunda ut. 

Hur börjar man?
Det finns massor med olika sätt att göra en budget. Man kan göra en budget i datorn och då finns det ett stort antal olika program att välja mellan om du hellre vill göra en budget i mobiltelefonen kan du ladda ner olika appar som hjälper dig att hålla reda på hur mycket pengar du spenderar på olika saker. Ett enkelt sätt att börja kan vara att be om kvitto när du handlar. De gör att du blir med medveten om att du handlar och i efterhand kan du se vad du har spenderat dina pengar på, om du skulle glömma bort det. 

Ska jag göra en budget i excel eller på papper?
Det är egentligen en smaksak eftersom en del personer känner att det är enklare att skapa struktur på datorn i ett excelark. Ibland kan du importera olika poster från ditt betalkort på din internetbank direkt över i ett excelark och då slipper du att skriva så värst mycket själv, vilket kan vara en fördel för en del personer. Å andra sidan känner många att det hela blir med handgripligt med en penna och papper och att ha en liten bok i väskan eller ett papper på kylskåpet är mer tillgängligt. 

Vad ska stå med i budgeten?
Som tidigare nämnt ska det vara en del olika saker med i budgeten beroende på vilken typ av budget du ska göra och inte minst vad ändamålet med budget är. Men man kan säga att generellt täcker en budget alla dina inkomster och alla dina utgifter för en hel månad eller en vecka om man vill vara mer detaljerad. Det finns inte specifika regler du kan även göra en budget som täcker ett halvår som du känner att det är mer relevant för dig. 

Utgå alltid från ditt eget behov och skapa ett system som passar dig. Det viktiga är att du för in alla poster på så sätt kan du enkelt se vilka som kan plockas bort eller minskas i efterhand.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.11