23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ellära är kul och du behöver den

| Medlemsnyhet | Företag Transportföretagen TF AB

Transportföretagens Skolforum hade fokus på ellära och elteknik vid andra träffen. En kompetens som blir nödvändig för alla som arbetar med service och underhåll i transportsektorn och i motorbranschen.

Bild: illustration av dagen av Caroline Sellstone. 
 
Under oktober arrangeras Transportföretagens Skolforum med fyra träffar för yrkeslärare att kompetensutvecklas. Under normala omständigheter brukar detta ske fysiskt som konferens men på grund av rådande restriktioner är det nu det digitala formatet som gäller i år. Det andra tillfället, som ägde rum den 8 oktober, hade fokus på att fortbilda i ellära och elteknik.

Eftersom Skolverket har reviderat programstrukturen inom fordons- och transportprogrammet med större utrymme för ellära och hybridteknik är det viktigt att lärarna uppdateras med aktuella kunskaper. Därför har Transportföretagen tagit fram ett utbildningskoncept med flera elbilstillverkare där lärare erbjudits ett kurspaket i ellära och hybridteknik. Utbildningen har bestått av en förberedande webbutbildning samt en tvådagars kurs hos elbilstillverkare och slutligen en uppföljande workshop på Transportföretagens Skolforum.

Den uppföljande workshopen hölls av Kia och deltagarna som redan genomgått tvådagarskursen, fick ett sista stöd inför att börja hålla kurserna i elbilsteknik i sina klasser. De fick även möjlighet att byta tankar och idéer med varandra i workshopmiljö.

Volvo Cars höll också ett seminarium om elsäkerhet och varför det är viktigt att förstå kraften i högvolt.

Med på plats i Transportföretagens sändningslokaler, var Mats Lewan, journalist och teknikexpert, som med sitt föredrag "Ellära är kul och du behöver den!” ville ge en känsla för vad el är och hur den fungerar. Till exempel jämförde han elektriska begrepp som spänning och ström med vattentryck och flöde, och påminde om att man måste ha respekt för el.

"Det är viktigt att eleverna inte bara lär sig teorin utan också att de får en intuitiv känsla för el, på samma sätt som de har för mekaniska system. Det höjer säkerheten genom att det då blir lättare för dem att förstå riskerna med el, och även att felsöka och diagnosticera elektriska fordon”, säger Mats Lewan.

Han tillägger att den här kompetensen successivt blir nödvändig för alla som arbetar med service och underhåll i transportsektorn och i motorbranschen i takt med att antalet elektriska fordon nu ökar snabbt.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Transportföretagen TF AB

Fack 1624
FE 965
751 75 Uppsala
Sverige
Transportföretagen TF AB

Sänd till en kollega

0.078