23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Plast - ett omdiskuterat material

| Medlemsnyhet | Företag Formac AB

I årtionden har plast använts för sina egenskaper och mångsidighet. Genom tillsättning av olika ämnen kan plast framställas som exempelvis mjukt, hårt, elastiskt eller stöttåligt.

Det kan vara genomskinligt eller ogenomskinligt samt även anta alla möjliga färger och former. Generellt är plast även mer tåligt än glas, lättare än metall och förhållandevis billigt att tillverka. Kort och gott – det är inte förvånande att plast som material har spridit sig till nästan alla delar av våra liv, och idag är det en otroligt viktig resurs inom exempelvis medicinsk utrustning, elektronik, bygg- och förpackningsbranschen och inte minst fordonsindustrin. Det är alltså inte speciellt svårt att argumentera fördelarna med plast som material.

Men i en meningsfull diskussion om plast och dess fördelar måste vi också belysa problemen och nackdelarna. Plast finns idag i överflöd och den traditionella tillverkningen kräver råolja eller naturgas, vilket har en negativ påverkan på vår miljö.

Utmaningen med plast ligger alltså i att ha kvar ett sådant mångsidigt material, men utan dess negativa effekter på miljön. Begrepp som ofta omnämns är bioplast och återvunnen plast. I den här artikeln går vi igenom dessa begrepp, vad de betyder och även hur Formac arbetar och förhåller sig till plast idag.

Bioplast
Termen ”bioplast” kan innebära olika saker beroende på vem man pratar med. Det kan innebära biobaserad plast, det vill säga plast som är tillverkad av förnybara råvaror som socker, majsstärkelse eller trä. Men det kan också betyda plast som framställts biologiskt men är ej nedbrytbart i olika grad.

Ur en ekologisk synvinkel är bioplast på organiska råvaror mer fördelaktigt jämfört med konventionell plast. Ytterst få fossila resurser används i den direkta produktionen och mycket låga mängder växthusgas som koldioxid eller metan frigörs.

Bioplast är fortfarande i början av sin utveckling, och idag finns det endast småskalig produktion och användning i jämförelse med konventionell plast. Om vi tittar på statistiken som finns tillgänglig så ser det dock ut som att bioplastens marknadsandelar är på väg att öka; 2017 låg den på 6% jämfört med endast 1,5% 2013. Det aktuella politiska läget tyder också på att bioplastens marknadsandelar kommer att öka ytterligare från 2021 då EU:s plastförbud träder i kraft och en lång rad av engångsprodukter av plast förbjuds.

Ett av huvudargumenten mot bioplast är dock den direkta konkurrensen med livsmedelsproduktion och biologisk mångfald i regnskogsområden. Att storskaligt odla råvarorna för att producera bioplasten kräver också stora ytor med resultat att viktig odlings- och skogsmark skövlas. Kritiker menar därför att bioplast endast ska produceras baserat på växtavfallsprodukter.

Återvunnen plast
Alternativet till bioplast är återanvändandet av befintlig plast, något som reducerar klimatbelastningen avsevärt. Enligt en studie utförd av Fraunhofer-institutet använder produktionen av återvunnen plast upp till 60% mindre koldioxid jämfört med konventionellt material.

Detta är såklart fortfarande mer än organiskt framställd bioplast, men med de befintliga återvinningssystem som finns, gör återvunnen plast till det marknadsmässigt bästa alternativet som finns just nu, både ekonomiskt och ekologiskt.

De befintliga plastmaterialen konkurrerar inte heller med exempelvis livsmedelsproduktion. Därutöver finns det en stor mängd konventionell plast ute i världen som istället för att slängas blir en viktig resurs.

Nackdelen är så klart att plasten fortfarande består av konventionella råvaror, och även i en cirkulär plastanvändning sker det ett visst tillskott av råolja.

Formacs hållning
Formac har sedan flera år tillbaka satsat på produkter som tillverkas av återvunnen plast. De främsta exemplen är våra skylthållare, reklamlister och de nya däcksäckarna. Vår tro är att det mest effektiva bidrag vi kan göra för en mer hållbar framtid idag är en effektiv återvinning.

Samtidigt letar vi löpande efter ännu fler och ännu bättre miljövänliga materialalternativ, samt leverantörer, för minskning av vårt klimatavtryck. Vi är övertygade att plast är och förblir en viktig del av vår vardag, men att tillverkning och användning måste göras med förnuft och respekt för vår natur.

Formac.se +


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Formac AB

Moränvägen 10
352 45 Växjö
Sverige
Formac AB

Sänd till en kollega

0.078