23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Rekordmånga stillastående bilar förutspås i vinter

| Medlemsnyhet | Företag Clarios Sweden AB

Kraftigt minskad nybilsbilförsäljning innebär att svenska bilar och dess batterier är äldre än på mycket länge. Tillsammans med kallare väder väntas fler vinterresor än någonsin startas med en bil som inte lämnar uppfarten.

Till följd av den ekonomiska inbromsningen i coronapandemins spår har nybilsförsäljningen i Sverige minskat med 24% under 2020 jämfört med motsvarande period föregående fem år*. Fler äldre bilar på väg till julfirande och skidsemestrar i vinter kommer innebära fler bilhaverier än på mycket länge. Detta enligt en prognos från Clarios, Europas största batteritillverkare med sitt VARTA®-varumärke, som uppmanar svenska bilförare att testa sitt bilbatteri inför vintern.

Enligt Andreas Stamborg, försäljningschef på Clarios, orsakades mer än 40% av alla bilhaverier förra året av fel i bilens batteri. Detta trots att vintern, såväl i Sverige som Europa i stort, var ovanligt mild. Kallare temperaturer och äldre bilbatterier är de främsta skälen till att batterier slutar fungera.

"Antalet bilar som inte startar kommer inte bara vara fler än förra vintern, utan fler än på väldigt många år. Med ett äldre bilbestånd är allt som krävs en normalkall vinter för att bilhaverier orsakade av batterifel ska gå upp kraftigt", säger Andreas.


Två ytterligare faktorer som sliter på batterier är lång inaktivitet och många korta bilfärder; något som kan drabba dem som låtit bilen stå under tiden de arbetat hemifrån såväl som dem som bilpendlat till jobbet för att undvika kollektivtrafiken. 

"Att testa sitt bilbatteri innan vintern är en enkel och oftast en kostnadsfri åtgärd på många bensinstationer och verkstäder som kan undvika oförutsedda stopp. Jag tycker att det är något som alla bör göra, men har du en bil som är äldre än tre år har du extra stora skäl", säger Andreas. 

Clarios inleder nu en informationskampanj med målet att färre svenskar ska drabbas av stillastående bilar i vinter. Företaget uppmuntrar bilister att testa batteriert hoss VARTA partnerverkstäder. Man kan snabbt hitta närmaste VARTA-partner genom att använda sökfunktionen på https://www.varta-automotive.se

Andreas Stamborg fyra bästa batteritips i vinter:

  1. Kontrollera ditt bilbatteri innan det blir för kallt. Detta kan du göra kostnadsfritt hos många verkstäder och bensinmackar. Kanske kan du passa på medan du byter till vinterdäck så har du minimerat den största riskfaktorn för att bilen inte startar när familjen ska iväg till fjällen.
  2. Förläng livslängden på ditt bilbatteri. Om bilen står parkerad en längre tid, lås dörrarna och bagageluckan. Bilen går då in i viloläge och förbrukningen för alla elektroniska komponenter minimeras. Lås bara upp bilen om det är absolut nödvändigt eftersom detta startar upp elkonsumtionen igen – vilket drar en hel del ström. Det är även bra att rengöra bilbatteriet enligt producentens anvisningar.
  3. Använd så få eldrivna tjänster som möjligt. Om du använder bilen för kortare resor så använd bilens underhållningssystem, fönsterhissar, taklucka och luftkonditionering så lite som möjligt.
  4. Håll koll på batteriets ålder. De flesta byter aldrig batteri på sin bil och därför är det ofta lika gammalt som bilen. Om du byter bilbatteri bör du spara kvittot och köper du en begagnad bil bör du efterfråga detta. Om ditt bilbatteri är äldre än tre år finns det skäl att börja bli mer vaksam.

* Försäljningsstatistik från BIL SWEDEN, januari-september 2015-2020

Medlemsnyhet

Företag
Clarios Sweden AB

Sankt Eriksgatan 63B
112 34 Stockholm
Sverige
Clarios Sweden AB

Sänd till en kollega

0.047