23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Värdefullt med yrkeselevers möjlighet till högskolestudier

| Medlemsnyhet | Företag Transportföretagen TF AB

För att fler elever ska välja yrkesutbildningar i gymnasiet, är det viktigt att möjligheten finns att kunna gå vidare till högskolan för de som vill.

Nu har regeringen gett Skolverket och Skolinspektionen i uppdrag att undersöka hur yrkeselever ska kunna ges bättre möjlighet till högskolestudier.

Transportföretagen välkomnar regeringens besked men värnar hårt om yrkeskursernas omfattning och är frågande till uppdragets långa ledtid.

”Regeringens insatser för att öka yrkeselevers möjligheter till högskolestudier är välkomna och det är en fråga som Transportföretagen drivit under flera år. Ska efterfrågan på personal inom transportsektorn tillfredsställas behöver betydligt fler välja gymnasieskolans transportutbildningar och vi tror att utökade möjligheter till högskolebehörighet är en viktig pusselbit i det sammanhanget”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

Det handlar om att ge yrkeselever bättre möjlighet att läsa de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Typiskt sett gör detta gymnasieskolans yrkesutbildningar mer attraktiva då valmöjligheterna blir större.

Teknikutvecklingen inom transportsektorn ställer nya krav på elevernas kunskaper. Stora delar av branschen blir alltmer datoriserad och det är också därför välkommet med ökad möjlighet till eftergymnasiala studier på en högre nivå.

”Nu är det mycket viktigt att tillkommande kurser som ger högskolebehörighet inte får en undanträngande effekt som leder till att dagens kurser i yrkeskunskap minskar i omfattning. En annan fråga att närmare följa upp är varför ledtiden för uppdraget är så lång”, avslutar Caj Luoma.

Skolverket får i uppdrag att ta fram stöd för och sprida lärande exempel på hur huvudmän kan skapa möjligheter för elever på yrkesprogram att läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet till högre utbildning. Uppdraget ska redovisas senast den 12 januari 2024. Skolinspektionen får i uppdrag att granska vilka möjligheter elever på yrkesprogram har att läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet till högre utbildning. Uppdraget ska redovisas senast den 17 december 2021.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Transportföretagen TF AB

Fack 1624
FE 965
751 75 Uppsala
Sverige
Transportföretagen TF AB

Sänd till en kollega

0.063