23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

En betydelsefull omprövning

| Medlemsnyhet | Företag Däckbranschen Sverige AB

Med nya rapporter ökas möjligheten för återvunna däck att vara en del av ett cirkulärt samhälle

Inom den europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, pågår en översyn av hur man kan minska spridningen av mikroplaster till naturen. Ett av förslagen som utretts och remitterats är ett totalförbud av att använda gummigranulat från återvunna däck som ifyllnadsmaterial i konstgräsplaner. 

Nu visar nya rapporter att det är lättare att minska granulatspill från konstgräsplaner än vad man tidigare trott. På grund av det, och med hänsyn till de omfattande remissvar som inkommit,  har ECHA tillsatt en ny översyn för att komplettera sin analys. 

Gummigranulatet är populärt bland spelarna, har låg total miljö- och klimatpåverkan, kan återvinnas igen och är ekonomiskt fördelaktigt, men tidigare antaganden har uttryckt osäkerhet kring om materialet kan fås att stanna på planen. De nya studierna visar att en kombination av olika riskminimeringsåtgärder effektivt minskar spillet från planerna till så lite som 2 gram per kvadratmeter, vilket är under den gräns på 7 g/m2 som föreslagits av ECHA som alternativ till ett totalförbud. 

- Rapporternas slutsatser ligger helt i linje med vad vi från Svensk Däckåtervinning lyft fram i vårt remissvar. Begränsningsstrategin är det mest effektiva sett ut ett helhetsperspektiv. Användningen av återvunna material måste inom ramen för en cirkulär ekonomi främjas och då är det viktigt att visa på möjligheterna att hantera eventuella farhågor, säger Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinning.

Hela pressmeddelandet finns att läsa här, och mer information om ämnet och frågan här.

Medlemsnyhet

Företag
Däckbranschen Sverige AB

Box 124
185 22 Vaxholm
Sverige
Däckbranschen Sverige AB

Sänd till en kollega

0.062