23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Regeringen vill förlänga YKB

| Medlemsnyhet | Företag Transportföretagen TF AB

Regeringen vill förlänga giltighetstiden för YKB (yrkesförarkompetensbevis) med 6 månader från det datum då bevisen går ut.

Detta är ett välkommet besked som Transportföretagen jobbat för.

Utan förare stannar Sverige. Risken har varit överhängande eftersom en stor andel av landets yrkesförare har haft begränsad möjlighet att kunna förlänga sina yrkesförarbevis under pandemiåret. Men nu kommer regeringen med en proposition som innebär en förlängning av bevisens giltighetstiden med 6 månader.

Transportföretagen har aktivt drivit frågan om en förlängning, bland annat i dialog och möten med regeringen och som remissinstans. Utöver förlängningen har en stor fråga varit att göra distansundervisningen till en permanent lösning, allt för att göra det enkelt och smidigt och för att undvika en utbildningspuckel.  Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning Transportföretagen kommenterar dagens besked:

”Pandemin har varit och innebär fortfarande en kris för stora delar av transportsektorn. YKB-frågan har dessutom riskerat att hindra yrkesförare från att utöva sina yrken vilket skapat enorma utmaningar. Mot den bakgrunden är vi mycket glada över regeringens besked om en förlängning. Nu återstår bara frågan om att göra distansundervisningen till en permanent lösning och vi hoppas att regeringen hörsammar oss även här."

Proposition innebär att regeringen får ett bemyndigande att förlänga giltighetstiden för yrkesförarkompetensbevis. Innan förlängning kan ske måste EU-kommissionen godkänna regeringens ansökan om en nationell förlängning av YKB-intygens giltighetstid. Genom att redan nu införa bemyndigandet kan ett beslut om förlängning gå snabbt efter besked från kommissionen. Ändringarna i lagen innebär att regeringens bemyndigande att meddela föreskrifter om förlängd giltighetstid förlängs fram till den 1 januari 2022.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Transportföretagen TF AB

Fack 1624
FE 965
751 75 Uppsala
Sverige
Transportföretagen TF AB

Sänd till en kollega

0.109