23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Däckåtervinning med ekosystem i fokus

| Medlemsnyhet | Företag Däckbranschen Sverige AB

I år tar Svensk Däckåtervinning ett helt nytt grepp med sin årsrapport och fokuserar till stora delar på ett perspektiv som de menar behöver få större utrymme i hållbarhetsdebatten, nämligen påverkan på våra ekosystem.

För 1,5 år sedan lanserade Svensk Däckåtervinning sin Vitbok för hållbarhet, som till stor del grundar sig i idén om att förlänga ett materials livslängd på nya sätt och att därmed minska den belastning på planeten som nyuttag medför. Svensk Däckåtervinning årsrapport för 2020 är ett sätt att vidareutveckla detta ämne. 

-    Cirkulär ekonomi är mycket i ropet idag, både i Sverige, i Europa och på andra kontinenter. Men cirkulär ekonomi är ett medel och inte ett mål i sig självt. Vi tycker att det var värt att reflektera över vad det är vi skyddar – livet på jorden – och att stanna upp lite just där, säger Jonas Roupé, styrelseledamot i Svensk Däckåtervinning och medförfattare av årsrapporten 2020

År 2020 samlades det in 84 574 ton uttjänta däck. I rapporten redovisas hur det tas om hand om idag, men även hur däckåtervinningen ska utvecklas på ett ansvarsfullt sätt för både samhälle och miljö. Svensk Däckåtervinning fördjupade sig alltmer i tanken att allt vi gör bör sättas i perspektivet till hur det påverkar ekosystemen.

-        Med perspektiv på ekosystem faller även andra miljöfrågor på plats. Därmed blir det lättare att konkret värdera hur vi bedriver däckåtervinning, säger Fredrik Ardefors, VD Svensk Däckåtervinning

För att bena ut hur återvunna däck kan understödja ekosystemens naturliga utveckling och återhämtning valde Svensk Däckåtervinning att som första steg utgå från några av de tillämpningar som använder återvunnet däckmaterial.  

-        För att få perspektiv analyserade vi grundligt vilken nytta, vilket behov och vilken funktion däckmaterialet fyller. Därefter tittar vi på hur materialet kan användas för att tillföra de efterfrågade nyttorna och vilka alternativ som finns och hur de i sin tur påverkar. Men man ska komma ihåg att det handlar om komplexa samband så framför allt vill vi komma igång med ett resonemang och en dialog kring dessa frågor, säger Jonas Roupé

Svensk Däckåtervinning hoppas på att årsrapporten blir en upptäcktsresa som utvecklar ett intresse, nyfikenhet och konstruktiv debatt.

-        Vi hoppas att det leder till ett kunskapsbyte, där vi ges möjlighet att fördjupa oss i ekosystemens komplexitet och därmed lättare kunna ta beslut om när, var och hur återvunna däck kan nyttjas på bästa sätt, utan att fördärva förutsättningarna för andra livsformer och människor som kommer efter oss, säger Fredrik Ardefors.

 Beställ den tryckta versionen eller ladda ner rapporten som PDF här

Medlemsnyhet

Företag
Däckbranschen Sverige AB

Box 124
185 22 Vaxholm
Sverige
Däckbranschen Sverige AB

Sänd till en kollega

0.063