23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

För bättre miljö och ökad trafiksäkerhet

| Medlemsnyhet | Företag Däckbranschen Sverige AB

Årets däckrazzior är i gång, en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, Bilprovningen och NTF i syfte att påminna bilister om sitt ansvar att ha koll på däcken och varför detta är viktigt.

Informationspridningen i samband med däckrazzior behövs då bland annat förra årets däckrazzior visade att tre av fyra inte kontrollerat däcktrycket den senaste månaden eller visste inte när det gjordes senast och var åttonde bil bedöms ha alldeles för lågt tryck i minst ett däck. 

I år genomförs däckrazziorna i Skåne, Västra Götaland, Södermanland, Västerbotten och på Gotland. Däckrazziaperioden startades i år den 30 augusti och pågor i drygt två veckor. 

Förutom att påminna bilister om sitt ansvar att ha koll på sina däck och att informera om energimärkningen av däck, är syftet med däckrazziaperioden också följande: 

  • Att öka bilisternas kunskap om mönsterdjupets betydelse för trafiksäkerheten
  • Informera om lufttryckets betydelse för miljön, trafiksäkerheten och privatekonomin
  • Informera om vikten att köra på däck anpassade efter säsong

Vid däckrazziorna samlas statistik in, exempelvis om mönsterdjup, lufttryck och andelen bilar med vinterdäck på sommaren. Resultatet används som underlag för nästkommande däckrazzior och som kommunikationsunderlag till olika målgrupper och utvärderingar av effekter av satsningen. 

Däckrazziorna genomförs i anslutning till Polisens ordinarie trafikkontroller. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig. Den första däckrazzian i Sverige genomfördes på prov i Sörmland 2004 och från 2005 har däckrazzior genomförts i princip årligen i flera delar av landet. 

Information om den nya energimärkningen i samband med Däckrazzia

I samband med uppdateringen av den nya energimärkningen för däck som uppdaterades 1 maj 2020 har Energimyndigheten tagit fram en informationsbroschyr vid namn Energimärkningen visar vägen – så väljer du däck till din bil. Broschyren kommer att delas ut under årets Däckrazzia. Broschyren går att beställa via Energimyndighetens publikationsservice eller ladda ner i digital version.

Relaterade länkar

Medlemsnyhet

Företag
Däckbranschen Sverige AB

Box 124
185 22 Vaxholm
Sverige
Däckbranschen Sverige AB

Sänd till en kollega

0.08