23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Uppfann DENSO QR-koden?

| Medlemsnyhet | Företag DENSO Europe BV

Över hela världen har QR-koder kommit att bli ett användbart verktyg i kampen mot covid-19. Nationer använder sig av dessa matrisstreckkoder för att skapa sig en uppfattning om hur människor förflyttar sig och vilka de vistas i närheten av...

www.denso-am.eu

Syftet är att på så vis kunna vidta åtgärder för testning, smittspårning och isolering. Men om QR-koden numera är ett vanligt inslag i de flesta människors liv, kan man faktiskt spåra dess ursprung hela vägen tillbaka till 1994 och ett bilföretag vid namn DENSO.

Uppfann DENSO QR-koden?

 DENSO Corporation mottog nyligen den prestigefyllda utmärkelsen IEEE Milestone från världens största ingenjörshögskola, Institute of Electrical and Electronics Engineers. IEEE uppmärksammade DENSOs QR-kod för att den hjälpt till att förbättra tillverknings- och ledningsprocesser på företag runt om i världen, samt blivit ett globalt informationsdelningsverktyg men mängd olika tillämpningar, bland annat elektroniska betalningar.

 IEEE Milestone är en utmärkelse som lyfter fram historiska prestationer som har bidragit till utvecklingen av samhälle och industri inom de elektriska och elektroniska områdena. I slutet av 2019 hade bara 207 prestationer erkänts som IEEE-milstolpar över hela världen på 36 år. För att föreslås som en IEEE-milstolpe måste en prestation vara minst 25 år gammal, samt ha varit av betydande nytta för mänskligheten. Wi-Fi, skärmar med flytande kristaller och satellitnavigering är några av de övriga tekniker som har tilldelats utmärkelsen.

 Det råder ingen tvekan om att det här en enorm prestation för DENSO, som lanserade sin QR-kod 1994 via DENSO Wave, ett dotterbolag till DENSO Corporation. Förkortningen QR står för ”Quick Response”, vilket förklarar kodens utvecklingskoncept, det vill säga att möjliggöra höghastighetsläsning. I starten var till och med en av de ursprungliga utvecklarna osäker på om den här nya tvådimensionella koden skulle räcka till för att ersätta traditionella streckkoder i butiker. I stället blev det fordonsindustrin, närmare bestämt DENSO, som kom att anamma QR-koden och då i syfte att använda den i elektroniska Kanban-system.

 Snabbt svar från industrin

 Fordonsindustrins användningen av QR-koden spred sig snabbt till andra branscher där spårbarhet var av högsta vikt, i synnerhet livsmedels- och läkemedelsindustrin. Inom livsmedelsindustrin användes QR-koder för att lagra information om hela processer kring produktion och logistik för att på så vis kunna säkerställa att de endast produkter som uppfyllde gällande kvalitetskrav nådde butikshyllorna. Det här var enormt viktigt mot bakgrund av det globala BSE-utbrottet som drabbade de globala nötköttsmarknaderna i slutet av 1990-talet.

 Det här tilltagande intresset fick till följd att DENSO WAVE gjorde QR-koden allmänt tillgänglig, så att vem som helst kunde använda den, var som helst i världen. DENSO WAVE behöll patenträtten men valde att inte utöva den. Det innebar att QR-koder kunde användas utan kostnad och utan risk för juridisk överträdelse, med andra ord, bli en offentlig kod som var gratis för alla.

 Föga överraskande resulterade det i en än ännu mer utbredd användning av QR-koder, i synnerhet i Japan där DENSO hade sitt huvudkontor och där koden i praktiken hade uppfunnits.

 En viktig möjliggörare för en samhällelig tillämpning av QR-koden var de tekniska framsteg som gjordes inom mobiltelefoni- och elektroniksektorn. Möjligheten att skanna och läsa QR-koder med en mobiltelefon gjorde att koderna blev omedelbart tillgängliga för alla, och eftersom tekniken var så lätt att använda blev koderna snabbt ett permanent inslag i det offentliga livet.

 Idag är QR-koden ett oerhört viktigt verktyg som används både i näringslivet och i samhället, inklusive i de globala test- och spårningssystem man tillämpar i kampen mot covid-19. Här används QR-koder för att registrera och lagra information om var och när olika människor har checkat in på samma plats.

Vi återgår till bilsektorn

 Samtidigt som QR-koden har anammats av sektor efter sektor och blivit en viktig del av vardagen i de flesta länder runt om i världen, har den fortsatt att spela en avgörande roll inom bilindustrin. Idag är QR-koden vanligt på förpackningsmaterial för verktyg och reservdelar. En tekniker kan skanna koden för att kontrollera om en reservdel är äkta innan den tas ur förpackningen. Det bidrar till att motverka den ständigt närvarande risken att förfalskade reservdelar kommer in på eftermarknaden

 Än idag, flera årtionden efter att QR-koden först utvecklades, fortsätter DENSO WAVE att lägga till nya funktioner. Företaget utvecklade nyligen SQRC, en QR-kod med dataläsningsbegränsningar som kan användas för att hantera privat information och ett företags interndata. SQRC kan lagra två olika typer av data: offentlig och privat, inom en och samma kod.

 DENSO WAVE har också utvecklat ”Frame QR”, en QR-kod som levererar en perfekt balans mellan fri design och säkerhet. Företaget planerar att utveckla dessa produkter till att kunna användas vid t.ex. mobil biljettgenerering, samt i produkter som avser motverka förfalskning.

 DENSO bygger vidare på 26 år av QR-kodhistoria och vidareutvecklar sin prisbelönta teknik när den nu blir en allt viktigare del av människors vardag. Som så många andra av DENSOs tidigare innovationer började QR-koden som ett verktyg för fordonsindustrin, där den än idag används för att skydda data och verkstäders rykte.

  

Medlemsnyhet

Företag
DENSO Europe BV

Hogeweyselaan 165
1382 JL JL Weesp
Netherlands
DENSO Europe BV

Sänd till en kollega

0.078