23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad bör du veta om dina däck?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Utan bra däck har du ingen körkomfort. Däcken är utan tvekan en av bilens allra viktigaste komponenter och anses därför ha en stor vikt för dig som bilägare. Förutom komfort står de även för hög säkerhet.

Vad behöver du veta om dina däck? Tumregeln som de flesta kanske redan är bekanta med är att däcken anpassas till bilmodellen. Vissa bilmärken tillåter ett inköp av däck tillhörande tidigare bilmodell, medan andra inte alls gör det. Vilket bilmärke har din bil? Vilken modell kör du? Vilka däck behöver du köpa in? Om du har svårt att besvara dessa frågor kan du alltid kontakta kundtjänst hos ditt däckvaruhus för att få hjälp.

Rätt däck garanterar en bekväm och säker färd. Din körning blir lätt och skön både för dig som förare och de som åker med. Däck ska hållas i gott skick och det är din skyldighet som bilägare. Varje säsong kräver rätt däck. Under vinterhalvåret behöver bilen utrustas med dubbeldäck (eller de så kallade friktionsdäck). Sommaren går väl ihop med passande sommardäck.

Underhållet är av stor vikt
För att ha säkra och hållbara däck måste du underhålla dem på rätt sätt. Hur gör du det? Oftast finns det föreskrifter du kan läsa genom för att exakt veta vad du behöver göra. Tumregeln lyder att däck ska hållas borta från solljus och hög värme. Oavsett om det gäller vinter eller sommardäck så är de känsliga mot just ljus och höga temperaturer. Därför rekommenderas det förvar på torra, mörka och svala platser. Ett garage är ett utmärkt utrymme för förvar.

En annan rekommendation är att lagra lösa däck e en stående position. En liggande position passar däck på fälg. En noggrann rengöring av däcken förlänger deras hållbarhet och livslängd. Speciellt viktigt är att rengöra dem innan de läggs undan för förvaring. Brus, smuts och vägsalt ska bort för att behålla ytskiktet.

Enligt föreskrifter bör däck kontrolleras efter att du använt dem i cirka 5 år. Om det finns sprickor, gör däcken bytas ut.

Uppdelning av däck
Det finns olika varianter av däck både när det kommer till prisklasser och säsong. En grunduppdelning som du bör veta är nämligen diagonal-, och radialdäck. Skillnaden mellan dem är i placeringen av textilcorden. Diagonaldäcken är inte speciellt vanliga. Där placeras corden diagonalt som namnet självt antyder. Radialdäcken är vanligast och därmed oftast billigare.

Kom ihåg att alla däck är märkta med tillverkningsvecka. Det är väldigt bekvämt då det ger dig information om deras beräknade livslängd och när du bör kontrollera och eventuellt byta ut dem.

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063