23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Riksdagen lyfter däck

En gång om året lämnar riksdagsledamöterna förslag till frågor som riksdagen sedan ska besluta om. En sammanställning från höstens motionsrunda, som nyligen avslutades, visar att ett flertal motioner handlar om däck i någon form.

Förslagen är kopplade till cirkulär ekonomi och skiftestider mellan vinter och sommardäck, samt krav på däckkvalitet. Det är ett glädjande besked för samtliga led inom däckindustrin att däck har uppmärksammats i denna omfattning, något som tidigare inte hänt.

 “Däcket och hjulet utgör ryggraden i det moderna samhället och är en förutsättning för att livet ska fungera. Det gör att Däckbranschen har ett särskilt ansvar för såväl produkter som processer och att bidra till en god arbetsmiljö, miljö och cirkulär ekonomi. Engagemanget i riksdagen är välkommet då vi sökt dialog om flera viktiga frågor som berör vår bransch”, säger Fredrik Ardefors, VD Däckbranschen Sverige 

Förslagen lyfter bland annat att den korta skiftesperioden riskerar att leda till att många chansar och inte byter däck alls, vilket rimmar illa med nollvisionen, samt att dubbdäck måste kunna användas där de behövs och att det behovet varierar över landet. En regional differentiering med ett väl tilltaget tidsspann för däckbyte skulle ge hög trafiksäkerhet och låg miljöpåverkan och samtidigt värna människors arbetsmiljö. Ett av förslagen hänvisar också till undersökningen genomfört av Riksdagens utredningstjänst (RUT) pekar på att dubbdäcksanvändning bara är en av flera källor till partikelutsläpp och inte heller nödvändigtvis den största källan till de farliga partikelutsläppen.

 Hela motionslistan finns att läsa här

 

Däckbranschen Sverige AB
Box 124
185 22 Vaxholm
Vaxholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5590178959

Kontaktperson

FG

Sänd till en kollega

0.062