23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Varför är det så dyrt med AdBlue just nu?

Dom extrema priserna på gas och energi fortsätter driva Ureapriserna uppåt, flertalet stora Urea-producenter har problem och stänger ner hela eller delar av sina produktionsanläggningarna.

Dom extrema priserna på gas och energi fortsätter driva Ureapriserna uppåt, flertalet stora Urea-producenter har problem och stänger ner hela eller delar av sina produktionsanläggningarna. Samtidigt är efterfrågan runt om i världen större än tillgången och detta skapar turbulens på marknaden med extrema priser som följd.

AdBlue är en produkt som används i fordon som har avgasreningssystem med SCR-teknik. Idag finns tekniken i princip i alla personbilar och tunga fordon med dieselmotorer. AdBlue är sitt namn till trots, en färglös vätska som utgörs av en blandning av avjoniserat vatten och 32,5% ureaämnen. SCR betyder ”selektiv katalytisk rening” och är en teknik som renar avgaserna från dieselmotorer. För att tekniken ska fungera krävs att AdBluevätska sprutas in i avgassystemet.

Vi har den senaste tiden sett den kraftigaste prisökningen på Urea på många år. Under det senaste året har priset på Urea (huvudråvara i AdBlue) stigit enormt mycket och detta har gjort att vi på Arom-dekor Kemi precis som många andra AdBlue-producenter varit tvungna att höja priserna.

Anledningarna till den kraftiga prisstegringen är flera
En är att efterfrågan globalt är betydligt större än normalt för den här perioden på året. En annan är att normalt importerar EU Urea från Asien, vi ser nu istället att enorma volymer exporteras till b.la Indien, detta bidrar till att efterfrågan är större än tillgången vilket också driver priserna uppåt. På den internationella marknaden stiger ureapriset och det verkar fortsätta ett tag till framöver och ger grund för ytterligare prisuppgång på framförallt kvävegödselmedel.

”På Arom-dekor följer vi noggrant utvecklingen av råvarupriser och hoppas att det inom en snar framtid ska stabilisera sig på marknaden. Så snart priserna på Urea går neråt kommer vi också justera ner priserna på vår AdBlue”, säger Herman Bruno, försäljningschef på Arom-dekor Kemi AB.

Ladda ner artikeln som PDF.

Arom-dekor Kemi AB
Europavägen 12
512 91 Sexdrega
Svenljunga kommun
Sverige
VAT nummer: SE5567605471

Kontaktperson

Madeleine Olsen
Market Communication Manager
+46 706364034 madde@aromdekor.se

Sänd till en kollega

0.032