23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Edströmska i Västerås certifieras som Transportcollege

| Medlemsnyhet | Företag Transportföretagen TF AB

Edströmska gymnasiet i Västerås har tagit emot Sveriges första certifiering som Transportcollege. Det firades på skolan i närvaro av representanter från både kommun och transportbranschen.

Transportcollege är ett pilotprojekt som Transportföretagen har genomfört för att kvalitetssäkra den gymnasiala transportutbildningen som erbjuds som en del inom fordons- och transportprogrammet. Collegekonceptet har kommit att bli ett kvalitetsledningssystem med sex kriterier med olika indikatorer som ska uppfyllas för att nå kriteriet.

- College har blivit den kvalitetsstämpel, skolor och bransch vill ha på utbildningarna. Genom college byggs ett effektivt samarbete upp mellan skola, politiker och branschen lokalt. Vi har därför efter ett noga uppstartsarbete jobbat fram ett pilotprojekt med syfte att etablera Transportcollege – ett kvalitetssystem för svenska transportutbildningar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

- Det här är ett kvitto på att vårt fordons- och transportprogram håller en hög kvalitet och kan erbjuda eleverna den kompetens som transportbranschen efterfrågar. Extra roligt är det att vi kan stärka samverkan mellan skolorna och transportbranschen, säger Christian Eklund, biträdande rektor som ansvarar för fordons- och transportprogrammet på Edströmska gymnasiet.

Fakta om certifieringen:
Kriterierna anpassas efter utbildningens behov, men skall säkerställa utbildningarnas kvalitet gentemot elever, lärare och företag. Fyra gymnasieskolor har deltagit. Utfallet av pilotprojektet är mycket gott då samverkan stärkts mellan pilotskolorna och transportbranschen och projektets styrgrupp föreslår att konceptet för ”Transportcollege” permanentas.

Transportföretagen kommer inom kort att introducera fler Transportcollege, näst på tur står Bäckadalsskolan i Jönköping.

Kriterierna är uppdelade på 6 olika fokusområden:

• Ett Transportcollege stärker kompetensförsörjningen
• Ett Transportcollege samverkar med transportbranschen.
• Ett Transportcollege arbetar med kvalitetssäkring och har nöjda elever.
• Ett Transportcollege kompetensutvecklar yrkeslärarna.
• Ett Transportcollege har ändamålsenliga fordon, teknisk utrustning och lokaler
• Ett Transportcollege ger eleverna ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Transportföretagen TF AB

Fack 1624
FE 965
751 75 Uppsala
Sverige
Transportföretagen TF AB

Sänd till en kollega

0.094