23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Vad behöver tekniker veta om tändstift? DENSO svarar...

Som tillverkare och leverantör av originalutrustning förser DENSO inte bara sina kunder med de kvalitetsprodukter som DESNO är så känt för, det ger dem även den tekniska support de behöver för att få ut det bästa av produkterna.

 

Som ett resultat är DENSO:s tekniska team för eftermarknaden alltid redo och villiga att hjälpa eftermarknadsproffs med svaren på deras frågor, särskilt om ämnen gällande tändstift, t.ex. dessa som presenteras för Praveen Kumar Saragadam, Application & Development Engineer, DENSO Europe

Vilket är det rätta tändstiftet?

Praveen Saragadam (PS): ”Det finns många nyckelfaktorer att ta hänsyn till, såsom dimensioner, projektion, sexkants- och gängdiameter, längd och specifikationer som nickel, iridium eller platina, såväl som värmeintervallet. Det enklaste sättet att hitta rätt tändstift är genom att läsa  DENSO:s E-katalog. Denna resurs gör det möjligt för dig att hitta de rätta DENSO-delarna, baserat på fabrikats- och modellinformation eller korsreferenser.”

Vilket tändstift ska användas för användningsområden med flytande petroleumgas (LPG)?

PS: LPG-motorer och motorer med komprimerad naturgas (CNG) kräver en högre prestanda från ett tändstift än bensinmotorer. Förbränningstemperaturerna för LPG/CNG fluktuerar också mer än en bensinmotor, vilket bidrar till en reducerad livslängd på upp till 30 %. Därför är vår rekommendation att uppgradera till längre DENSO Iridium-tändstift, som förbättrar tändningen och motorns prestanda, samt förlänger intervallet för byte av tändstift. DENSO Twin Tip (TT)-serien erbjuder en idealisk uppgradering för att uppfylla dessa LPG/CNG-krav, dock finns mer information om hur tändstift fungerar med LPG/CNG i DENSO:s Tändstiftsmanual sida: 61.”

Bör elektrodavståndet modifieras?

PS: ”DENSO:s tändstift är tillverkade med ett förinställt avstånd. Dock kan avståndet behöva justeras för nickel-tändstift, i synnerhet för motorcyklar. I så fall bör tekniker alltid använda ett speciellt avståndsverktyg för tändstift för att ändra öppningen. Tekniker bör dock aldrig ändra avståndet på platina-, iridium- eller TT-tändstift, eftersom att göra detta utanför materialbegränsningarna kan skada de finkänsliga elektroderna, vilket gör garantin ogiltig.”

Hur ofta ska tändstift bytas?

PS: ”Generellt bekräftas bytesintervallet av fordonstillverkaren (VM) – Tändstift från DENSO återspeglar det rådet. Vid uppgradering av tändstift kan dock intervallet ändras och körning med gasol eller CNG kommer att förkorta livslängden på tändstiftet. Det rekommenderas att tändstiften kontrolleras regelbundet och bör bytas ut när de är ”nedsmutsade”, vilket är när ett tändstift har blivit täckt av ett ämne, som olja, bränsle eller kol, eller det har blivit blåsor p.g.a. körning med hög temperatur.”

Ska fett appliceras på tändstiftets gängor?

PS: ”DENSO rekommenderar inte att använda gängsmörjmedel. Dessa kan orsaka skada på tändstiftet och följaktligen kan vibrationer göra att stiftet lossnar.

”Endast i vissa undantagsfall, såsom för gasoldrivna gaffeltruckar, kan liten mängd fett behövas. I dessa fall kommer tändstiftet att vara försmort.”

Kan ett multijordständstift ersätta ett tändstift med en jord?

PS: ”Vissa motortillverkare föredrar ett tändstift med flerjordselektrod på grund av den utökade livslängden för de ytterligare jordelektroderna. Att förlänga ett tändstifts serviceintervall, utan användning av ädelmetaller, är en mycket kostnadseffektiv lösning.

”Flerjordade tändstift är designade specifikt för en lång livslängd snarare än högre prestanda, men att byta ut ett flerjordat tändstift med ett enda jordat tändstift kommer att förbättra prestandan, på bekostnad av minskad livslängd.

”Att uppgradera ett tändstift med flerjordselektroder till ett iridiumtändstift med lång livslängd, som DENSO Iridium TT, kommer dock att kombinera både prestanda och hållbarhet.”

Är förfalskade tändstift ett problem?

PS: ”Kort sagt, ja. Eftersom internethandel och e-handel blir allt mer framträdande har både bilister och tekniker nu tillgång till en global marknad för fordonskomponenter, där tyvärr förfalskade föremål ofta förekommer.

Var medveten om att de förfalskade produkterna tillverkas av billiga kvalitetsmaterial och kan leda till allvarliga motorskador. Därför kommer DENSO inte att ta ansvar för fel orsakade av förfalskade produkter.”

Hur undviker man förfalskade stift?

PS: ”Handla först och främst endast från en auktoriserad distributör. Även om sidor för e-handel kan tyckas ha bra erbjudanden och låga priser, är det ofta en affär som ser för bra ut för att vara sann. För att visa skillnaderna mellan autentiska produkter och förfalskningar har DENSO skapat flera jämförelser för att hjälpa tekniker att identifiera ett äkta DENSO-tändstift.

”Ett av de största tecknen på en förfalskning är skillnaden i produktens utseende. Simpla saker, som att varumärket innehåller stavfel, är en indikation på en förfalskad del. Ett äkta tändstift från DENSO bör ha en enhetlig isolatorform, vara vit till färgen och bredden på jordelektroden ska vara konsekvent.

”Förpackningen kan också uppvisa några uppenbara tecken på att tändstiftet inte är äkta. DENSO-tändstift tillverkas endast i Japan, Indonesien, Kina eller USA. Så om den är märkt som en DENSO-komponent, men har tillverkats utanför dessa områden, är den inte äkta.

”En annan sak att kontrollera är streckkoden och produktionskoden. DENSO-produkter har fullständig spårbarhet genom hela försörjningskedjan, och icke-matchande produktionskoder i en förseglad förpackning och/eller fyra eller 10 stift kommer sannolikt att indikera att de är förfalskade. Tekniker bör också alltid kontrollera streckkoden och produktionskodnumren. Vid osäkerhet bör de ringa sin lokala DENSO-representant för mer råd.

”Slutligen går alla DENSO-tändstift igenom en strikt tillverkningsprocess, så att kontrollera dem mot de officiella specifikationerna i DENSO-katalogen är en enkel och effektiv metod för att hitta förfalskningar.”

Följande kontroller rekommenderas:

En avkänningsmätare eller myntliknande avståndsverktyg kan mäta avståndet till elektrodgapet. Rätt avstånd kommer att anges i DENSO-specifikationerna.
Ett skjutmått kan mäta diametern på den keramiska delen. Om detta inte är i linje med officiella DENSO-specifikationer är delen oäkta.
Jordelektrodens vinkel kan också undersökas. Om detta avviker från korrekt vinkel kommer gnistfunktionen att påverkas negativt.
Att mäta avståndet mellan packningen och tändstiftskroppen, samt kontrollera längden på tändstiftets gänga och övergripande stift kommer också att identifiera en förfalskning, om den inte är i linje med DENSO-specifikationerna.

Ta reda på mer, besök https://www.denso-am.eu/

DENSO Europe BV
Hogeweyselaan 165
1382 JL JL Weesp
Netherlands
VAT nummer: NL800734853B01

Kontaktperson

LC

Sänd till en kollega

0.063