23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Årsrapport om däckåtervinning och kolets bana på planeten

| Medlemsnyhet | Företag Däckbranschen Sverige AB

Kol, däck, liv och atmosfär - hur hänger de ihop? Det resonerar Svensk Däckåtervinning om i sin senaste årsrapport med tema kolcykeln.

Däck tillverkas av gummi, oljor, kimrök, textil och stål (förutom små mängder tillsatser för att förbättra egenskaperna). Alla dessa komponenter innehåller kol och stålet är legerat med kol. Övriga komponenter innehåller olika kolföreningar. Cirka 20% av gummit kommer i snitt från plantager och odlingar och några procent av oljan medan övrigt är tillverkat av fossil råvara. Det fossila kolet har dock också varit växter och djur för många miljoner år sedan. Dessa organismer hade i sin tur direkt och indirekt bundit kol från dåtidens atmosfär men efter sin död sedimenterats, brutits ned, packats under lager av andra material och så småningom bildat kol, olja och gas.

Människan har sedan 1800-talet utvunnit dessa ämnen, främst som högvärdigt bränsle men även för att tillverka produkter, t ex plast och däck. Genom direkt förbränning av uttjänta produkter, men även genom fossil energianvändning för återvinningsprocesser, släpps kolet ut i atmosfären igen i form av koldioxid.

Koldioxid är både en nödvändighet för fotosyntesen, och all växtlighet, men fungerar även som växthusgas, dvs hindrar utstrålning av värme från jorden till rymden. Koldioxidens effekt på klimatet är en huvudfråga för miljöforskningen vid sidan om artutrotning och ekosystempåverkan respektive kemikalier.

Frågan Svensk Däckåtervinning ställer i denna årsrapport är hur däck-kolet kan ingå i en planerad cykel och om återvunnet däckmaterial kan underlätta för en fortsatt positiv kolcykel som främjar livet på planeten.

Hoppas du blir inspirerad av att läsa om däckåtervinning och om kolets bana på planeten! 

Välkommen till kolets värld och Svensk Däckåtervinnings årsrapport 2021!

Till rapporten

Medlemsnyhet

Företag
Däckbranschen Sverige AB

Box 124
185 22 Vaxholm
Sverige
Däckbranschen Sverige AB

Sänd till en kollega

0.078