23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Lite snack men mycket verkstad

Rolf Ericson Bil arbetar aktivt och medvetet med att höja kompetensen hos sina medarbetare. Vi fick vara med en dag när några leverantörer var där för att tala om sina produkter och nyheter.

Det är mitten av maj och våren har kommit till Falun. Och med den flera leverantörer inom lackering och bilreparationer. Samt vi på Bolest. Det är nio lackerare från Borlänge och Falun som samlats för att både lyssna och pröva på lite av marknadens nyheter. Vi får följa med lackerarna Anders, Samuel och Felipe runt.

Lackera med Nitrotherm
Sonny Irebring kommer från Vadstena och har arbetat med lackering på olika sätt under hela livet. Idag representerar han JNE AB som har en produkt som heter Nitrotherm. Utrustningen tar bort syret från tryckluften, kvar blir då kvävgas som förs till lacksprutan. Dessutom värmer den gasen till en konstant temperatur. Fördelen blir, förutom att lacken torkar snabbare, att man även sparar upp emot 20% av lackfärgen. Kvävgas flödar 40% snabbare än luft vilket gör att trycket kan sänkas. En annan fördel är att det inte blir lika mycket färgrök med den här produkten. Nitrotherm kan fås med eller utan jonisering. Några av lackerarna berättar att det känns lite “bakvänt” när man först lackerar med den här tekniken, men att man snart vänjer sig och att det kan vara klurigt att gå tillbaka till vanlig tryckluft att man arbetat på det nya sättet ett tag.

Kulörer, trender och varianter
Det är temat för Sebastian Enman som arbetar på Akzo Nobel. Vi förstår snart att vi är bland folk som verk-
ligen brinner för sitt arbete. För att kunna hänga med behöver vi vid flera tillfällen avbryta med frågor för att förstå vad de talar om. Men annat är enklare att förstå. Till exempel när Sebastian berättar att det inte sällan skiljer en del i färgen mellan stötfångare och kaross på bilar. Detta beroende på att de kan ha målats på olika fabriker och att dessa kan använda olika appliceringstekniker. En annan orsak till nyansskillnader kan vara om delarna målas med lackpistol eller så kallad klocka (en robot).

Läs hela artikeln och se bilderna från dagen på: https://bolest.se/lite-snack-men-mycket-verkstad/

Bolest
Kardanvägen 5
432 32 Varberg
Varbergs kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564347390

Kontaktperson

KS
Kjell Simonsson
kjell@paraiba.se

Sänd till en kollega

0.047