23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Nedräkningen har börjat!

Från och med 1 januari 2023 driftsätts en unik och världsledande återvinningsorganisation när Svensk Däckåtervinning tillsammans med dynamiska samarbetspartners tar över det operativa ansvaret för Sveriges däckåtervinning.

Utifrån en förändrad omvärld och högre krav från såväl lagstiftare som däckproducenter genomförde Svensk Däckåtervinning (SDAB) 2020 en omvärldsanalys av framtidens återvinningsalternativ. Flera parametrar hade börjat peka åt fel håll och materialåtervinningen minskade när den borde öka. Tanken föddes på en helt ny typ av system där egen rådighet och dynamiska samarbeten identifierats som framgångsparametrar. Tanken blev till verklighet och den 1 januari 2023 sjösätts en unik och världsledande däckåtervinningsorganisation och det ojämförligt största som hänt Svensk Däckåtervinning sedan starten 1994. Förhoppningarna är många och möjligheterna likaså.

I rollen som producentansvarsorganisation vill Svensk Däckåtervinning med däckgummi som exempel tillföra nya perspektiv om återvinning av komplexa material och den hävstång det kan ge. Däckgummi som ett högteknologiskt material är en oväntad resurs, förutsatt att dess egenskaper investeras i användningsområden där dem kommer till sin fulla rätt, för människa och miljö som prestation och behov. Förhoppningen är en däckåtervinningsorganisation som bidrar med inspiration, kreativitet och nya perspektiv om däckåtervinning generellt och materialets karaktär specifikt.  

"I den nya organisationen har alla en roll att spela; konsumenten eller åkeriet som lämnar in däcken, verkstaden som sorterar ut det som går att använda vidare och bokar hämtning för återvinning av resten, transportörerna, de olika process-partnerna som gör klipp och granulat, myndigheter och lagstiftare. De senare hoppas vi bland annat ska understödja vårt arbete med att etablera så kallade End-of-waste kriterier så att vårt kvalitetssäkrade material kan konkurrera med jungfruligt material på lika villkor. Som stöd har vi tagit fram hållbarhetsmärkningen CERUB, faktadatabasen ELTRP, inspirations-sidan Rubber Hall, ateljén i Vaxholm där vi visar allt som är möjligt med materialet med mera", säger Fredrik Ardefors, VD Svensk Däckåtervinning 

Följ resan på sdab.se 

Däckbranschen Sverige AB
Box 124
185 22 Vaxholm
Vaxholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5590178959

Kontaktperson

FG

Sänd till en kollega

0.062